Bílé víno se vyrábí z bílých i modrých hroznů révy vinné. Na rozdíl od vín červených či růžových vinař nepracuje u bílých vín s barvivy obsaženými ve slupkách bobulí. Hrozny se tak po sklizni vylisují a ihned začíná proces řízeného kvašení čistého vinného moštu. V současné době existuje mnoho způsobů, jak vyrobit bílé víno, ale princip je v základu podobný.
Na rozdíl od vín červených či růžových vinař nepracuje u bílých vín s barvivy obsaženými ve slupkách bobulí.
Oddělení bobulí od třapin (stopek), odzrnění – na začátku je třeba hrozny tzv. očistit, tedy zbavit stopek a pecek, které by mohly nepříznivě ovlivnit chuť vína.
Lisování – očištěné hrozny se následně lisují, to je jedna z nejdůležitějších fází procesu výroby vína a má na kvalitu i chuť zásadní vliv. Lisováním získáme vinný mošt.
Odkalování moštu – z vylisovaného moštu je třeba odstranit nežádoucí částice a nečistoty.
Kvašení neboli fermentace – při kvašení dochází k přeměně cukru na alkohol. Během tohoto procesu se mošt mění na víno.
Stáčení vína – víno je třeba stočit do jiné nádoby, abychom se zbavili usazenin.
Zrání vína – dlouhodobý proces, který trvá od několika týdnů až do několika měsíců a během kterého probíhají ve víně žádoucí chemické reakce, čímž získává svou osobitou vůni a chuť.
Filtrování – předposlední krok výroby vína, který zajistí kvalitu vína.
Plnění do lahví – poslední krok výroby vína, kterým docílíme víno ve finální podobě, v jaké se dostane ke konzumentům.
Na rozdíl od vín červených či růžových vinař nepracuje u bílých vín s barvivy obsaženými ve slupkách bobulí.
Výroba vína je poměrně složitý proces, který vyžaduje spoustu práce a úsilí. Vše začíná již na vinici, kdy je třeba se o hrozny dobře postarat, protože ani sebešikovnější vinař dobré víno ze „špatných“ hroznů neudělá. Platí to samozřejmě i naopak, když máte sebelepší hrozny, ale nevěnujete výrobě vína dostatečnou péči, tak se opět nedostaví kýžený výsledek. Když ale dostane vše potřebné, tak vás ve výsledku odmění svou jedinečnou chutí a lahodností.
Vinařské novinky do schránky