První apelační systém VOC v mikulovské vinařské podoblasti zavedl spolek VOC Mikulovsko z.s., který vznikl v říjnu 2004. Zakladatelé V.O.C. Mikulovsko z.s. byli Ing. Petr Marcinčák BA, Ing. Hynek Holánek a pan Vojtěch Huserek. Náročný schvalovací systém pro udělení označení VOC Mikulovsko byl úspěšně dovršen v roce 2011. Mikulovská podoblast, tak poprvé získala možnost nabízet konzumentům vína s garancí původu, vysoké kvality a originality potvrzenou samotnými vinaři.
Románský způsob značení je systém pohledu na kvalitu vína dle místa původu hroznů, které dává vínům jedinečný, nezaměnitelný charakter
Díky vysoké kvalitě a rozmanitosti viničních tratí mikulovské vinařské podoblasti zakladatelé zařadili do apelačního systému šest typických odrůd, které jsou zde tradičně pěstovány a dosahují mimořádné kvality. Jsou to Pálava, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré, Sylvánské zelené a Chardonnay. Vína mohou být vyráběna pouze z vybraných a registrovaných viničních tratí a musí vykazovat originální regionální charakter.
Románský způsob značení je systém pohledu na kvalitu vína dle místa původu hroznů, které dává vínům jedinečný, nezaměnitelný charakter a současně odráží tradiční výrobní postupy. Vína zároveň musí splňovat striktně daná a kontrolovaná kritéria.
Vína označená VOC Mikulovsko jsou vína s garantovaným původem a kvalitou.
Hrozny na jejich výrobu mohou pocházet pouze z registrovaných vinic.
Vína musí být vyráběna pouze z hroznů vypěstovaných v mikulovské vinařské podoblasti na registrovaných vinicích.
Lahvování vín může být provedeno pouze u člena VOC Mikulovsko z.s.
Vína lze vyrábět z hroznů révy vinné v kvalitě odpovídající kvalitě pro přípravu jakostních vín a mošt pro výrobu vína musí mít minimálně 21° cukernatosti podle normalizovaného moštoměru.
Vinice musí být obdělávána způsobem šetrným k přírodě. Za minimum je požadován systém integrované produkce.
Výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř.
Hrozny mohou být sbírány pouze ručně.
Školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“.
Jablečno-mléčná fermentace je povolena.
Vína budou balena do lahví maximálně o objemu 0,75 l a 1,5 l.
Lahve mohou být uzavřeny pouze kvalitním uzávěrem.
Vína pro výběr musí být již nalahvovaná a hodnotí je komise vybraných degustátorů schválených rozhodnutím Ministerstva zemědělství ČR.
Lahve musí být opatřeny speciální páskou s logem VOC Mikulovsko a číselným kódem, které jsou umístěny na hrdle lahve a zakrývají část záklopky.
Vína určená pro přiznání označení VOC Mikulovsko musí odpovídat požadavkům dle zákona.
Vinaři nominují do systému VOC Mikulovsko pouze vína, která splňují přísné podmínky; jejich souhrn je uveden v dokumentu Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC Mikulovsko. Podle těchto pravidel pak degustační komise vybírají nejtypičtější vína pro danou odrůdu.
Vína mohou být vyráběna pouze z vybraných a registrovaných viničních tratí a musí vykazovat originální regionální charakter.
Označení VOC je obdobou apelačních systémů užívaných v jiných vinařských zemích, jako je Francie (AOC), Itálie (DOC) či Rakousko (DAC). Po 2. světové válce se začal v některých evropských vinařských zemích prosazovat tzv. germánský způsob značení vína, kdy přívlastky (jakostní víno, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů...) sdělují pouze, kolik stupňů cukernatosti měly sbírané hrozny, ze kterých bylo víno vyrobeno. Germánský systém byl zaveden v Německu po 2. světové válce, v Rakousku v 70. letech a v České republice novým vinařským zákonem v roce 1994.
Oba systémy značení existují souběžně. Zavedením apelačního (románského) systému, se VOC Mikulovsko na Mikulovsku vrací zpět k tradičnímu značení vína, který se na Moravě užíval do poloviny minulého století. Informace o kvalitě a charakteru vína je pro konzumenta zakódována v místě jeho původu.
Označení VOC Mikulovsko je dnes také jediný způsob, jak zabránit falšování moravských vín.
Ing. Petr Marcinčák - www.marcincak.cz
Ing. Hynek Holánek - www.holanek.com
Vojtěch Huserek - www.podmartinkou.cz
Vinařství Kovacs s.r.o. - www.vinarstvi-kovacs.cz
Ing. Miroslav Volařík - www.vinarstvivolarik.cz
Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s. - www.mikrosvin.cz
Sonberk a.s. - www.sonberk.cz
Nové Vinařství a.s. - www.novevinarstvi.cz
Reisten s.r.o. - www.reisten.net
Kolby a.s. - www.kolby.cz
Bohemia Sekt, a.s. - www.bohemiasekt.cz
Vinné Sklepy Valtice, a.s. - www.vsvaltice.cz
Vinařské novinky do schránky