Jejich kvalita vynikne hlavně v dobrých polohách, kde bývají extraktivní, aromatická a harmonická.
Zápis do Státní odrůdové knihy 1998.
Odrůdu vyšlechtili v KVÚVV Bratislava křížením odrůd (Tramín červený x Veltlínské červenobílé) ing. D. Pospíšilová, CSc. a ing. O. Korpas, CSc.
Vzrůstnost je střední a na suchých půdách ochabuje při větších sklizních. Olistění letorostů je řidší. Odolnost proti mrazu a plísni révové je dobrá, proti padlí a plísni šedé je nižší. Úrody jsou pravidelné, obsah cukrů bývá vyšší a rychle se zvyšuje ke konci zrání. Proto je možné docilovat vína s přívlastkem vyšších stupňů. Jejich kvalita vynikne hlavně v dobrých polohách, kde bývají extraktivní, aromatická a harmonická. Při větší sklizni a nižším stupni vyzrálosti hroznů bývá odchod vína tupý a nahořklý.
Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.
V. Kraus a kol.
Vinařské novinky do schránky