Přípitky Svatomartinským vínem se poprvé v kronikách objevily už za vlády císaře Josefa II., kdy bývalo nejen na jeho dvoře zvykem připíjet si poprvé novým vínem právě na den svatého Martina.
Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.
V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba a její pokračování se dojednávalo právě při pohárku prvního vína aktuálního ročníku. Nechyběla ani bohatě prostřená tabule, pečené husy nebo koláče, takže ke vzniku nového svátku skutečně nebylo daleko.
Ve 20. století zájem o tento svátek poněkud povadl, aby opět ožil počátkem století následujícího. Od roku 2005 začal s podporou obnovy této pěkné tradice Vinařský fond. Jako majitel značky Svatomartinské dohlíží na jeho kvalitu, dále stanovuje, z jakých odrůd lze Svatomartinské víno vyrábět, aby jej vinaři stihli do 11. listopadu vyrobit, a v neposlední řadě podporuje pořádání desítek svatomartinských oslav po celé zemi. Důkazem úspěchu vzkříšení této tradice je zájem o Svatomartinská vína, kterých se poslední roky vypije už přes 2 miliony lahví.
Svatomartinské víno pohledem sommeliera
Vinařské novinky do schránky