Chráněná oblast Pálavské vrchy je posledním výběžkem vápencových Alp a pro svou biosférickou jedinečnost byla zapsána do seznamu rezervací UNESCO. Unikátní vápencové podloží omezuje růst révy a zkoncentrovává ji, což dává vínům z Vinařství Pavlov jedinečný charakter velké pikantnosti, kořenitosti a hutnosti. Vznikají zde vína s vysokou mineralitou, s osobitým ovocným charakterem, s výraznými medovými tóny.
Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.
Vinařské novinky do schránky