Mladé rodinné vinařství Moravčíkova vína sídlí pod vrcholky Pálavy v obci Horní Věstonice, kde se nacházejí i všechny naše vinice. Specializujeme se na výrobu bílých přívlastkových vín z vlastních vinic s regulovanými sklizněmi, naší doménou jsou odrůdy Pálava, Ryzlink vlašský a rýnský, Aurelius a Sauvignon, ve vinicích však máme celý bohatý odrůdový sortiment. Hrozny zpracováváme pomocí moderní vinařské technologie řízeného kvašení.
Informační tabule na silnici na začátku obce ve směru od Mikulova
Provozovna
Rodinné vinařství založil na základě delší tradice Ing. Vladislav Moravčík v roce 1997. Začínal s jedním hektarem vinohradů. V roce 2002 předal otec rozbíhající se vinařství synům Vladislavovi a Miroslavovi, kteří mají mezi sebou rozdělen obchod, marketing a starost o vinice, ve sklepě však hospodaří společně. Moravčíkovi v posledních letech vysadili další vinice a nyní hospodaří integrovaným způsobem na devíti hektarech, z toho šesti plodících. Další tři hektary jsou připraveny k výsadbě během následujících let. Specializace vinařství vychází plně z místních podmínek (všechna vína mají původ v katastru Horních Věstonic), takže celých 30 % odrůdové skladby spočívá na odrůdách Pálava a Ryzlink vlašský. Další široký sortiment celkem 25 odrůd je založen na myšlence ukázat milovníkům vína, jak se jednotlivé odrůdy projevují na místním vápencovém podloží. Vinifikace probíhá šetrným rychlým zpracováním bez naležení, kolem 40 % produkce se připravuje s použitím selektovaných kvasinek (zejména pro odběratele v gastronomii), u zbytku určeném k delšímu ležení využívají Moravčíkovi přirozených kvasinek. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená rok v klasických dubových sudech. Malé partie přívlastkových vín putují všechny do lahví. Objem výroby se pohybuje kolem 40 000 lahví, cílová kapacita je připravena na 75 000 lahví. Od vinobraní 2011 je ve vinařství v provozu nová moderní hala zahrnující celý technologický proces. Moravčíkovi zprovoznili v roce 2008 nově vybudovaný archivní sklep s možností uspořádání degustací a ubytováním pro šestnáct návštěvníků. Specialitou je klasickou metodou kvašením v lahvi vyrobený sekt Hornuše, pojmenovaný podle mystické postavy – sošky z Horních Věstonic podobné dolnověstonické Venuši. Bohužel tato soška zatím nebyla nalezena, ale podle pravidla, že každá významná žena má mít svůj vlastní významný nápoj, je její objevení již nachystáno.
Ryzlink vlašský 2008 výběr z cibéb - zlatá medaile Terravino
Sekt Hornuše Sauvignon 2009 výběr z bobulí Ryzlink vlašský 2008 výběr z cibéb Svatomartinská vína
Degustace s posezením v klasickém sklípku pod Pálavou.
Vinařské novinky do schránky