Moderně vedené vinařství s více než 20 letou tradicí a širokou nabídkou produktů z vlastních vinic ošetřovaných dle ekologických zásad. V nabídce najdete nejen láhvová přívlastková vína, ale i zemská vína v 3 l Bag in Box. Posedět můžete v moderním vinném baru s výhledem na Pálavu nebo si objednat akci ve stylové vinárně s krbem či v klenutém sklepě. Přes sezónu josu v nabídce i prohlídky vinařství spojené s malou degustací.
Vinařství leží na okraji obce, na hranici s vinohrady, s výhledem na Pálavu.
Provozovna
602 772 904Firma
Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19.stol. Bronislav tak již od 10 let pomáhal ve sklepě dědovi a otci. Tady se vytvářela láska k půdě i vínu. „Jako kluci jsme se těšili na sbírání hroznů, tenkrát ještě do dřevěných kádí. Těšili jsme se i na šťávu a občas i nějaké to potají vypité deci burčáku. Samozřejmě, mělo to i své stinné stránky – zelené práce, kopání či vynášení réví mě opravdu nebavilo“. Postupem času zjišťoval, že práce na vinici a ve sklepě přináší nejen radost a požitek z vyrobeného vína, ale také finanční profit. V 16 letech vyrobil svých prvních 150 l vína na prodej. Krátce po 18 roku si udělal živnostenský list a začal podnikat ve výrobě vína – zprvu hlavně u sudových vín. Od roku 1994 se víno stalo jeho hlavním zdrojem obživy. První 3 roky byly krušné, vše se musel sám naučit. Na zahraničních cestách zjistil, že vinaři více než 80% produkce lahvují a prodávají s výraznějším ziskem. To vedlo k rozhodnutí začít vedle již zavedené výroby sudových vín vyrábět i vína lahvová. Jeho rozhodnutí se potkalo se zvyšující se poptávkou trhu po lahvových a později i predikátních vínech u nás. I tady začínal, jak je jeho zvykem, pomalu zkoušet. Nejprve vyráběl 3 roky vína jakostní, zkoušel, co víno v lahvi udělá, jak bude stárnout a reagovat na různé podněty zvenčí. Pochopitelně, že se postupem času vyvíjela nejen výroba, ale i technologie. Do roku 2000 byly finance směřovány do výsadby vinic, od roku 2000 přicházejí do technologie. Řízené kvašení, pneumatický lis, kvalitní mlýnek se ukázaly ve skokovém nárustu kvality. Proto vylepšování a modernizace technologie pokračovalo i nadále. Do roku 2000 byly finance směřovány do výsadby vinic, od roku 2000 přicházejí do technologie. Výroba vína, na jejíž kvalitu je kladen maximální důraz, je podpořena osobním přístupem sklepmistra a zvolením vhodné technologie. Sklepní hospodářství využívá veškerou moderní technologii, která je zapotřebí při výrobě vína. Mezi ni patří dva vakuové lisy, které slouží k lisování bílých a modrých hroznů, tak aby se pomalu a šetrně uvolňoval mošt. Dalším neodmyslitelným krokem při výrobě vína je řízené kvašení, které napomáhá udržovat vína při kvašení při nízké teplotě, aby nedocházelo k přehřátí moštů. Najdete tu i vinifikátory či systémy umožňující kryomaceraci. Důležitým krokem ve výrobě vína je také filtrace křemelinovým filtrem, která zaručuje šetrné ošetření budoucího vína. Vinařství již v roce 2007 zakoupilo moderní automatickou lahvovací linku, která umožňuje kvalitní nalahvování vín. V roce 2014 přichází chvíle na vylepšení systému uzavření lahví a také na jejich nový, moderní, design, který lépe napoví o charakteru vína. Další zásadní zlom přichází v roce 2015, kdy se vinařství stěhuje do nově zrekonstruovaných prostor v Zaječí. Zdejší moderní areál s velkou skladovací kapacitou umožní nechat zrát vína tak dlouho, jak jen bude třeba a zjednoduší logistiku výroby, která dosud probíhala na třech místech.
Zlatá medaile Salon vín ČR 2018 Frankovka 2015 pozdní sběr Zlatá medaile Vinalies Internationales 2017 Zweigeltrebe rosé 2016 kabinetní víno Stříbrná medaile Vinalies Internationales 2017 Pálava 2016 výběr z hroznů Salon vín České republiky 2017 Pálava 2015 výběr z bobulí Champion JAROVÍN ROSÉ 2016 a nejlepší kolekce vín Merlot rosé 2015 výběr z hroznů
100% hroznové i jiné ovocné mošty, pečené čaje, hroznové želé.
Domácí pečená masa a škvarková pomazánka, v sezóně teplá kuchyně ve vinném baru.
Vinařské novinky do schránky