Zakladatel klasické francouzské kuchyně, šéfkuchař Auguste Escoffier, tvrdil, že bez kvalitního vývaru připraveného z čerstvých surovin nikdy neuvaříte výjimečný pokrm. Použijte maso s kostí, víno z ní vytáhne sílu a vývar bude extra výživný. Zažene chřipku, kocovinu i chmury. Podávejte ho s krátce povařenou či orestovanou zeleninou podle chuti.
4 porce - příprava 3 1/2 hodiny
1 kg hovězího masa s kostí (žebra, bok, hrudí)
1 hrst hladkolisté petržele
1 lžíce kuliček černého pepře
1 lžíce kuliček nového koření
1 bobkový list
2 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
1 menší bulva celeru
1 menší petržel
150 ml suchého červeného vína
2 lžíce másla sůl a čerstvě mletý pepř
2 vejce
40 g hrubé mouky
špetka strouhaného muškátového oříšku
50 g hrášku
10 g másla
Sůl
1) Maso omyjte, vložte do hrnce, zalijte 3 I studené vody, přidejte stonky hladkolisté petržele, koření, 1 cibuli ve slupce (opláchněte ji pod tekoucí vodou) a oloupané stroužky česneku vcelku. Mrkev, celer a petržel omyjte, oloupejte a slupky přidejte k masu. Celer nakrájejte na kostky a přidejte k masu. Vše zalijte vínem a zahřívejte k varu.
2) Jakmile voda začne vřít, ztlumte ji na nízký stupeň, napůl přiklopte a nechte vývar 1,5 hodiny probublávat. Pěnu nemusíte sbírat, nečistoty se srážejí v kousky, které klesnou ke dnu a pak je přecedíte.
3) Zbylou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev a petržel nakrájejte na plátky nebo kostičky. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte ji 3 minuty na středním stupni, přidejte mrkev a petržel a restujte zhruba 5 minut dozlatova a doměkka. Vsypte do vývaru a povařte ho ještě 1,5 hodiny.
4) Vývar sceďte do jiného hrnce. Slupky, stonky, zeleninu a koření vyhoďte, maso nechte chvilku zchladnout a oberte ho z kostí. Vraťte ho do vývaru.
5) Na svítek prošlehejte vejce vidličkou a pozvolna do nich vmíchejte mouku. Ochuťte je solí a muškátovým oříškem, zlehka zapracujte hrášek. V pánvi rozehřejte máslo, rozetřete do ní svítek a pečte 5-7 minut na středním stupni pod poklicí.
6) Upečený svítek nakrájejte na nudličky a vsypte do vývaru. Petrželku nasekejte nadrobno, ozdobte jí vývar a podávejte.
K vývarům se víno obvykle nedoporučuje, nicméně doplnit je může suché až polosuché Rulandské bílé nebo Chardonnay.
Kuchařka: www.vinnakucharka.cz
Vinařské novinky do schránky