Valtické vinobraní povýšilo

Rovnost - Deník Břeclavska, 3.10.2005

Valtice Přestože má Valtické vinobraní dlouholetou tradici, v sobotu si svým způsobem odbylo premiéru. Letos poprvé se totiž k pořádání slavnosti vinobraní, kterou před lety založila valtická střední vinařská škola, připojilo také město.

Díky tomu se hlavní program přesunul z areálu školy na náměstí.
" Už při minulém vinobraní jsme si řekli, že to tak nemůžeme nechat. Musíme propagovat vinařství," vysvětlil starosta Valtic Jiří Petrů. A davy návštěvníků, které náměstí zaplnily, mu daly za pravdu. " Z našeho vinobraní se díky městu stala daleko větší akce. Nemluvě o tom, že se zaplnilo odpolední hluché místo, kdy nebyl žádný program a turisté se rozutekli," neskrývala radost ředitelka střední vinařské školy Ivana Machovcová.
Také místní lidé přivítali novou aktivitu města s nadšením. " Je jedině dobře, že se město přidalo. Obohatí to kulturní program," pokyvovala hlavou Zdeňka Čechová, která se zájmem sledovala průvod. " Jsme vinařské město a byla by škoda, kdybychom se v této oblasti netlačili dopředu. Klidně se to může dělat rok od roku ve větším," myslí si Jiřina Špíšková.
K bohatému sobotnímu programu na náměstí přispěla i Valtická krojovaná společnost, spolek Vinaři 2000 a místní folklórní soubor Borověnka. Celodenní premiéře navíc přálo také počasí. " Vyšlo nám úplně skvěle. V pátek to přitom vypadalo dost beznadějně, měli jsme strach," oddechla si Machovcová.
Po průvodu zahráli studenti v srdci města scénku zarážení hory. V jejich režii byla také večerní zábava a příprava sedmnácti set litrů burčáku. Nová organizace ale přinesla i pár komplikací. " Je v tom dnes větší chaos. Když jsme to dělali sami, už jsme věděli, jak co bude vypadat. Teď nikdo pořádně neví, nemáme to nacvičené. Na pódiu budeme muset improvizovat," přiznal student maturitního ročníku Miloš Konečný z Hustopečí, který si ve scénce zahrál starostu.
Kromě ochutnání burčáků valtických vinařů a vinařských firem si mohli návštěvníci prohlédnout také zámecký sklep z roku a známý Křížový sklep. " Prohlídku Křížového sklepu děláme jen výjimečně. Dnes je na to vhodná příležitost," uvedl Antonín Šťastný, generální ředitel Vinných sklepů Valtice.

Autor: Lucie Trsťanová

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína