Lidové noviny, 20.10.2005
PRAHA Jeden až dva decilitry bílého vína denně pomáhají snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění, například kornatění tepen, tvrdí lékaři z Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni.
Podle nich napomáhá konzumace kvalitního bílého vína nejen při ateroskleróze, ale také při snižování rizika infarktu, mozkových příhod, rakoviny či cukrovky. K závěrům lékaři dospěli při výzkumu, v jehož rámci v letech 2002 a 2004 dvěma stovkám mužů a žen dávali každý den 375 mililitrů vína odrůdy Müller Thurgau. Po měsíční konzumaci u dobrovolníků zjistili, že jim vzrostla hladina "dobrého" cholesterolu (HDL-cholesterol), který zabraňuje kornatění tepen. Růst odpovídal snížení rizika kardiovaskulárních chorob o 15 procent. Snížila se i hladina volných radikálů - látek poškozujících molekuly a podporujících zhoubné nádory či rozvoj aterosklerózy. Dřívější epidemiologické studie ukázaly, že riziko vzniku těchto chorob je u úplných abstinentů mírně vyšší než u střídmých konzumentů alkoholu (spotřeba mezi 20 až 30 gramy alkoholu denně). Konzumací alkoholu prý dobrovolníci nijak neutrpěli: "Dopad na játra byl minimální, byť dávka byla poměrně vysoká," řekl Raidl.
Vinařské novinky do schránky