Vinaři sklízejí mimořádně kvalitní úrodu

Právo, 22.10.2005

Může být nejlepší za desítky let zpátky * Záruku dává zejména vysoká cukernatost.

Výjimečně příznivé léto a brzký podzim připravil pro vinaře na Znojemsku příjemné překvapení, protože víno, které se nyní začíná lisovat, vykazuje mimořádně vysokou cukernatost. Ta u některých odrůd dosahuje hned z počátku až 28 stupňů. To zjistili vinaři Znovínu v Jaroslavicích u Znojma, kteří nyní začali lisovat pozdní sklizeň vinné révy od mnoha dodavatelů Znojemska.

"Letos byl mimořádně příznivý rok na vinnou révu, i když nebylo tolik horkých dní. Letošní rok byl výjimečně deštivý a bylo vláhy i víc, než by bylo potřeba. Začátek podzimu však byl nadprůměrně slunečný a v tomto období zase réva nepotřebuje tak velké teplo, ale sluneční paprsky. Objevila se čistá hniloba, která napadla slupku, ale ne obsah hroznů. Odsála vodu a zvýšila cukernatost," uvedl vedoucí vinařských závodů v Jaroslavicích Ladislav Mikulenčák. Podle předběžných zkoušek se vinaři ze Znovínu domnívají, že letošní úroda bude velmi kvalitní a může být nejlepší za desítky let zpátky. Záruku dává zejména vysoká cukernatost, ale zda se jejich předpoklady skutečně naplní, se ukáže až za několik týdnů, kdy víno dozraje. "Vyhodnotit to můžeme až tak v prosinci nebo lednu, ale myslím si, že letošní ročník bude extra vynikající," dodal Mikulenčák.

Kvalita a vysoká cukernatost vinné révy umožňuje i nechat nějaké vinice pro výrobu ledového vína, které musí ve vinohradech počkat do mrazů a dokonale zmrznout. Pak se ještě zmrzlé víno sklízí a hned lisuje. Loni byla cukernatost nižší, a proto se vinařům příliš nevyplatilo nechat révu na ledové víno.

"Zákon udává, že ledové víno musí mít nejméně 27 stupňů, ale naše víno má kolem 42 stupňů cukernatosti," poznamenal Mikulenčák. V Jaroslavicích vinaři zpracují za sezónu asi 150 vagónů vinné révy, ze kterých vyrobí přibližně 1 200 000 litrů kvalitního vína a to jak červeného, tak i bílého. Většinu révy vykupují, protože vlastních vinic mají jen málo hektarů. Cena za kilogram hroznů z letošní pozdní sklizně Veltlínu zeleného se pak pohybuje kolem 14 korun.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína