Pěstování a výroba vína je práce pro odborníky

Rakovnický deník, 22.10.2005

Člověk, který doprovází víno na jeho cestě od mladé rostlinky vinné révy až po lahev lahodného moku. Člověk, jehož životem je víno. Tím vším je právě Karel Hejduk, správce Zámeckého vinařství Jiřího Lobkowicze v Mělníku.

JANA CHARVÁTOVÁ





Co se vína týče, jste opravdový znalec. Jaké víno tedy pijete nejraději?



To záleží na příležitosti. Jiné víno volím v horkém létě k lehkému jídlu a úplně jiné v sychravém podzimu, například ke steaku. Rád mám ale burgundské odrůdy. V Česku se označují jako rulandské. Skupina těchto odrůd - Rulandské modré, bílé a šedé a Chardonnay - pochází z Francie. Tady na Mělnicku má největší tradici Rulandské modré. To se zde pěstuje už od dob Karla IV.



Jak jste se k vínu vůbec dostal?



Víno mě zajímalo odjakživa. Vinařství a vinohradnictví jsem vystudoval na Zahradnické fakultě v Lednici na Moravě. Líbí se mi, že pěstování révy a výroba vína v sobě spojuje hodně oborů. K vínu patří také například znalost biologie a chemie. A navíc jsem z Mělníka a tady má víno velkou tradici.



Moravští vinaři měli při letošní sklizni velké problémy s velmi nízkou nákupní cenou hroznů od odběratelů. Vás se tento problém netýká?



Pěstujeme si vlastní hrozny, které zpracováváme na víno. Tento problém se nás tedy naštěstí netýká.Víno je v Mělníku spojeno s turistickým ruchem a pro turisty je jeho degustace přímo v zámeckých sklepích zajímavou zkušeností. Navíc v Čechách nemáme takovou konkurenci jako na Moravě.



Takže dovozu levného víno se nebojíte?



Ne. Čím více lidi zasáhne globalizace, tím více budou chtít získat něco původního. Budou chtít pít víno, které znají, třeba ze svých procházek po Mělnicku. To, o kterém vědí, odkud pochází.



Co plánujete v souvislosti s vínem do budoucna?



Na zámku už funguje program degustace vína spojený s prohlídkou historických sklepů. Pro turisty je to zážitek. V budoucnu plánujeme ještě zpřístupnění vinic sv. Ludmily a možnost návštěvy výrobního sklepa v Rybářích. Někteří lidé například ani nevědí, jak vypadá rostlina révy vinné nebo jak kvete. S tím vším by se lidé mohli seznámit přímo ve vinici. Celý výrobní areál vinařství v Rybářích prochází rekonstrukcí, vinařství bude sloužit původní historická budova. Dále zde plánujeme udělat hotel a provozovat agroturistiku.



Dobré víno a projížďka na koních. To zní lákavě.



V minulosti jezdily z Prahy do Mělníka parníky plné turistů. Kdyby se ta doba vrátila, pro Mělník by to bylo přínosem. Myslím, že Mělník má turistický potenciál, který zahrnuje mimo jiné místní víno a vinice.

Fotografie:

Vinař Karel Hejduk odebírá vzorek zrajícího bílého vína. Foto Jana Charvátová

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína