Úroda vína předčila očekávání

Deník Litoměřicka, 12.11.2005

Litoměřicko - S letošní úrodou hroznového vína jsou vinaři na Litoměřicku spokojeni. Kvalitní výnos, solidní cukernatost i dobrý nárůst dřevní hmoty rozptýlil obavy z vlivu nestálého letního počasí. Přitom ještě v srpnu měli o letošní úrodu obavy.

"Mysleli jsme, že budeme sklízet někdy před vánocemi. Počasí, které nastoupilo v poslední dekádě srpna a přetrvává vlastně dodnes, však bylo ideální a nárůst cukernatosti byl takřka raketový. V polovině září ukazoval moštoměr patnáct stupňů cukernatosti, koncem září již osmnáct, což je fantastické," popisuje situaci sklepmistr Vladimír Šuhájek. Dodává, že díky dostatku srážek v první polovině léta narostla i dřevní hmota, která je základem pro úrodu v příštím roce. Vlhké počasí sice poněkud zvýšilo tlak chorob, ty však stačilo eliminovat kvalitní ošetření a dobrý zdravotní stav porostu. Dá se očekávat, že letos budou vína dobrá, vyzrálá a voňavá. Bude poněkud vyšší obsah kyselin, to je však charakteristické pro tuto severní vinohradnickou oblast. Kyseliny se podle sklepmistra dají lehce zvládnout jednoduchým technologickým procesem. Kvalita vína úzce souvisí s odbytem. "Tak tady je situace poněkud zvláštní. Je rozdíl v mentalitě například mezi námi a Sasíky. Oni upřednostňují svá vína, pokud je ho více, dostane se i na sousední oblasti a teprve nakonec může něco zbýt na ostatní. Unás je to naopak. My nejdříve vypijeme vína italská, francouzská, novozélandská a já nevím jaká ještě. Teprve nakonec pijeme svoje," říká sklepmistr. Přitom podle něho jsou naše vína nejen srovnatelná, ale mnohdy daleko lepší. Vladimír Šuhájek poukázal rovněž na podvědomí lidí. Každý žije v tom, že vinařská tradice, to je Morava. Málokdo si však uvědomí, že vinařství na Litoměřicku přetrvává více než sedm set let. Víno z Litoměřicka pil již Karel IV. s Buškem z Velhartic. O tradici vinařství na Litoměřicku hovoří výstava, kterou uspořádala Správa chráněné krajinné oblasti v Litoměřicích. Nejen milovníci vína a vinařství se na výstavě seznámí s historií i současností jednotlivých vinařských obcí na Litoměřicku, jako jsou Malé i Velké Žernoseky, Litoměřice a další. České vinařství na Litoměřicku podporoval už Karel IV. ve čtrnáctém století. Umožnil litoměřickým radním založení vinic na svazích Radobýlu a na spoustu let je osvobodil od daní. Pozorný návštěvník výstavy se dozví, že v Litoměřicích byla kdysi taková produkce vína, že byl vydán zákaz pití piva, aby se víno stačilo konzumovat, ale i řadu dalších zajímavostí. "Účelem výstavy je připomenout, že nejen Morava dokáže produkovat kvalitní vína. Naopak, některá vína z Litoměřicka je svou charakteristickou vůní, barvou i chutí mnohdy předčí," tvrdí jeden z organizátorů výstavy Ivan Daneš a vyjadřuje přesvědčení, že sto hektarů vinic, které dnes vinaři na Litoměřicku obhospodařují, je zárukou toho, že vinařská tradice v této oblasti přetrvá.



Fotografie:

Vladimír Šuhájek tvrdí, že moravští vinaři umějí kvalitu svého vína dobře "prodat", podobnými se ale může chlubit i region.

Foto Karel Pech

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína