Obchody nabízí staré Beaujolais

Region Frýdek-Místek, 29.11.2005

FRÝDEK-MÍSTEK (fuc) - Na pultech některých hypermarketů se objevilo víno - Beaujolais. Na tom by nebylo nic zvláštního až na to, že je mnohde až tři roky staré. Přitom se má jednat o mladé víno, což má i ve svém názvu - nouveau. Vinaři proto varují: takové víno je bez záruky kvality.


Mladé víno je jako mladá krve - plné vůně, temperamentu a vitamínů. Od minulého čtvrtku se na celém světě začalo prodávat francouzské Beaujolais nouveau. Bohužel některé markety se rozhodly nabídnout lidem své skladové zásoby a vystavily na pulty vína i z roku 2002. "Osobně bych si takové víno nikdy nekoupil. Je to absolutně bez záruky kvality," zdůraznil prodejce vína Jan Zemánek z místeckého obchůdku Vinotéka Marek. Vysvětlil, že starší Beaujolais ztrácí všechny svoje kvality, kvůli kterým ho lidé tak rádi kupují - tedy příjemnou živou chuť i buket - tedy vůni. "Beaujolais nouveau by se mělo vypít do šesti měsíců. Jsou ale odrůdy, které vydrží i dva roky," upozornil vinař. Sám však velkým prodejnám v tomto směru moc nedůvěřuje. Obává se totiž, že levnější láhve s cenami pod sto korun mohou být nekvalitní, a nebo se může jednat dokonce o plagiáty.

Čeští vinaři se letos rozhodli konkurovat svým francouzským kolegům a vyšli téměř o týden dříve se svým mladým vínem nazvaným Svatomartinské. "Můžu s klidem říci, že jsou velice pěkná. Kdybych dostal ke koštu neoznačená česká a francouzská vína, možná by mi ta naše chutnala i více," chválil Jan Zemánek. Dodal, že dalším kladem českých výrobců je poměr cena/výkon výrobku. Zatímco kvalitní francouzské Beaujolais nouveau stojí v průměru 250 korun za láhev, další druhy Beaujolais se dají koupit v ceně kolem sto korun a vinotéka nabízí český ekvivalent za 49 korun za litr.

Rubrika: týden v regionu
Oblast: Severní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína