Šíp, 23.11.2005
Praha - Víno je už od starověku považováno za zdravý nápoj. A jeho přiměřená konzumace - 2 až 3 skleničky denně předchází různým závažným onemocněním.
Odborné studie opakovaně prokázaly, že pravidelné pití červeného vína snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. Ve vínu jsou totiž obsaženy fenoly působící jako antioxidanty, které zabraňují procesu srážlivosti krevních destiček. Fenolové sloučeniny mají ochranný účinek na cévy, napomáhají funkci srdce a udržování lepšího krevního oběhu. Pití vína - ať červeného nebo bílého - rovněž příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a odbourává v krvi škodlivé volné radikály, které patří mezi faktory napomáhající aterioskleróze. Za důležitý antioxidant je považován resveratrol, který svými detoxikačními účinky na karcinogeny příznivě působí proti rakovinným onemocněním. Přestože je pití vína zdravé, nic se nesmí přehánět. Příliš alkoholu by mohlo vašemu zdraví naopak škodit, zejména játrům.
Fotografie: Zdravá denní dávka červeného nebo bílého vína: pro ženy - 2 deci, pro muže - 4 deci.
Fotografie: Ať červené nebo bílé, v malém množství určitě neuškodí.
Foto Winto
(ml)
Vinařské novinky do schránky