Štědrovečerní kapr má plavat, proč ne v ušlechtilém bílém víně

Berounský deník, 20.12.2005

Vánoce jsou nazývány také svátky hojnosti. Projevuje se to i při nákupech jídla a pití. Na svátečním stole by nemělo chybět ani dobré víno. Lidé z berounského regionu si mohou dopřát i to, které uzrálo v karlštejnském sklepě. Jaká byla letošní úroda a kdy ji bude možné ochutnat?

JIŘINA LEITNEROVÁ



Karlštejn - Sněhová nadílka vinici nad Berounkou prospěla. Možná, že se díky ní poněkud sníží několikaletý deficit spodní vody. Práce se v zimním období přenesly z vinohradu do sklepů.



"Pracujeme na čištění, stabilizaci a filtraci vína," uvedl sklepmistr Výzkumné stanice vinařské Robert Žára. Stáčení do lahví se dělá v průběhu celého roku podle poptávky.



"Ale samozřejmě na konci roku je zájem o naše víno největší, musíme si nadělat zásoby," připomněl technik blížící se svátky. Do prodeje připravili v karlštejnské výzkumné stanici vína ze sklizní z roku 2001 a 2003.



"Na ta z letošní sklizně si budou muset zájemci počkat asi do poloviny příštího roku," sdělil Robert Žára. Letos byla úroda vlivem počasí nižší, ale vinařům to příroda vynahradila kvalitou. Odborníci se mohou těšit na zvlášť dobrý ročník. Mezi pýchu Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně patří bílá vína. Nejžádanější je patrně Rulandské bílé a Müller Thurgau. Těmto odrůdám se na vinici velmi dobře daří. Vína se sice prodávají především přímo v objektu výzkumné stanice a v nejbližším okolí, ale znají je lidé z různých koutů Čech.



"Občas mi někdo ze zákazníků řekne, kde se o našich vínech dozvěděl nebo odkud přijel. O vína je zájem do pražských vinoték, jezdí si pro něj zájemci z Litoměřic, Liberce, ale také z Písku či Kutné Hory," řekla Jaroslava Mrkáčková, která se ve výzkumné stanici zabývá mimo jiné i prodejem vína. Někdo si koupí pár lahví pro radost, jiný desítky na rodinou oslavu nebo do dalšího prodeje.



"Víno prodáváme po celý rok dva dny v týdnu. Máme vyhrazené úterky a čtvrtky od sedmi do patnácti hodin. Nejvíce se prodává při vinobraní a na konci roku, kdy si každý chce dopřát dobré pití," uvedla Jaroslava Mrkáčková. V prodeji na konci roku je pět odrůd jakostního bílého vína, jedna pozdní sběr a stolní Královské bílé. V červených vínech takový výběr není. Vinice nabízí Svatovavřinecké jakostní a Královské červené stolní. Je to tím, že modré odrůdy révy, z nichž se červené víno vyrábí se převážně pěstovaly na vinici u Loděnice, kterou výzkumná stanice musela vrátit v restituci a nyní se tam réva nepěstuje.



JIŘINA LEITNEROVÁ



Za kolik je na vinici láhev moku



- Sedmička bílého jakostního vína Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Müller Thurgau, Kerner a Ryzlink rýnský stojí 70 korun

- Kerner pozdní sběr je za 120 korun

- Stolní víno Královské bílé za 50 korun

- Červené jakostní Svatovavřinecké stojí 80 korun

- Stolní Královské červené 55 korun.



Rady ke svátečnímu stolu



- Nepatří sem víno v plastových lahvích a krabicích

- Víno kupte předem, aby se před podáváním zklidnilo

- Šumivá a bílá vína se chladí

- Červená se otevírají hodinu před podáváním

- K podávání vína jsou vhodné skleničky z čirého skla, aby si i oči přišly na své

- Skleničky se nikdy nemají nalévat plné

- Vína se nemají míchat s jinými nápoji a při pití je vhodné postupovat od nejméně výrazných k těžkým a sladkým druhům.



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína