Vladimir Putin okoštoval víno z Pouzdřan

Mladá fronta Dnes, 3.3.2006

Pouzdřany - Příprava státní večeře o pěti chodech pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který navštívil Česko, nebyla jistě jednoduchou záležitostí.

Kuchaři z Pražského hradu ji dokonce ponechali na starosti vyhlášeným karlovarským kolegům z hotelu Imperial.

Menu navrhli podle zadání manželky českého prezidenta Livie Klausové.

Jako jeden z podávaných nápojů si pak karlovarští kuchaři přivezli i moravskou specialitu: Neuburské slámové víno z vinařství Sonberk, ročník 2003.

Pro českého a ruského prezidenta se víno z Mikulovska podávalo k čokoládovému pudingu s višňovou omáčkou, který kuchtíci připravili podle staročeského receptu oblíbené Magdaleny Dobromily Rettigové. Pro mladou vinařskou firmu z Pouzdřan ochutnávka jejich vína na "nejvyšších místech" znamená potvrzení správně nasměrované výroby. "Čím více je víno speciální, tím je daleko větší šance se prosadit," míní obchodní ředitelka společnosti Vladimíra Mrázová.

Jaký poté vypsali Hradu účet, si moravští vinaři nechávají pro sebe. "Běžná prodejní cena třetinky tohoto výjimečného vína je jedenáct set korun," přiblížila Mrázová.

Vína firmy Sonberk jsou převážně přírodně sladké unikáty, které každoročně získávají ocenění na mezinárodních vinařských soutěžích. Podle ředitelky ovšem ani s kvalitním produktem není úplně jednoduché dostat se až na prezidentský stůl. Předchází prý tomu mnoho prezentací a soutěží.

S dobrým vínem však přichází i dobré zprávy. "Přišla objednávka od člověka, který to menu připravoval. Řekl, že tam naše slámové víno chce dát. Stává se často, že je naše víno dodáváno pro slavnostnější události," komentovala Mrázová.

Firma Sonberk má za sebou už jednu podobnou a výjimečnou zkušenost. "Naše víno se podávalo i na pražském jednání prezidentů Vyšegradské čtyřky," vyzdvihla obchodní ředitelka.

Před několika dny bylo i pomyslnou "třešničkou na dortu" oslav účastníků zimní olympiády v Turíně. Zda prezidentu Putinovi víno chutnalo, pracovníci firmy zatím netuší. I kdyby ano, portrét ruského prezidenta si s největší pravděpodobností na etiketu vína kvůli jeho větší propagaci nedají. Přítomnost Neuburského slámového na tak významné události však pro moravskou firmu znamená další povedený střípek do mozaiky úspěchů. "Víme, co v těch vínech je. Nyní například poputuje do Londýna," dodala manažerka firmy.

Výroba vína z vinařství Sonberk je založena na šetrném zpracování kvalitních hroznů, jejich odstopkování, lisování celých bobulí a řízeném kvašení v tancích. Ročně firma vyprodukuje zhruba sto tisíc lahví převážně bílých, přívlastkových vín.

Autor: VOJTĚCH SMOLA
Rubrika: Téma dnes


Foto popis: PŘÍPITEK. Prezidenti Vladimír Putin a Václav Klaus si na Pražském hradě připili moravským vínem.

Foto autor: FOTO: MAFA - DAVID NEFF


Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína