Nazarčuk: Hokejisté i Nedvěd mají víno rádi

Nový Život, 2.3.2006

Turín, Břeclav Naléval Jágrovi, Langovi i Nedvědovi. A vítězství českých hokejistů nad Rusy, které znamenalo bronz, viděl na vlastní oči. Libor Nazarčuk, břeclavský sommelier, pracoval po většinu olympiády přímo v Turíně. V Hockeylandu vedle olympijského stadionu sekal sekty šavlí a nabízel sportovcům i návštěvníkům vína z Břeclavska.

Co bylo v Turíně přesně tvým úkolem?



Nejprve jsem musel vybrat personál, který se v Hockeylandu staral o víno. Na starosti jsme měli celý VIP box. Hockeyland měl totiž tři části. Jedna byla přístupná pro veřejnost, druhá jen zčásti a poslední tvořila uzavřená zóna pro sportovce a další hosty. Vedle dvou sommelierů pode mnou pracovalo i osm číšníků, čtyři hostesky a další personál. Koordinoval jsem jejich práci. Jen VIP boxy měly kapacitu téměř sto padesát míst. Byl to takový český ostrov s moravskými víny, českým pivem a moravskými jídly.



Kdo všechno Hockeyland ze známých osobností navštívil?



Na obědy i večeře sem chodila celá česká hokejová reprezentace. Při závěrečné oslavě přišli i s rodinami. Vystřídalo se zde i celé vedení olympijského výboru a na vyvrcholení se objevil premiér Paroubek. Moravské víno ochutnali také nejvyšší představitelé světové hokejové asociace. Největší rozruch ale způsobil fotbalista Pavel Nedvěd, který spolukomentoval hokej pro italskou televizi. Přišel s manželkou a pak i s brankářem Juventusu Buffonem.



Kdo ze sportovců se projevil jako největší znalec vín?



Bylo vidět, že část hokejistů má vlastní gastronomické zařízení, například Kaberlovi nebo Straka v Plzni a víno jim chutná. Také Pavel Nedvěd, který už dlouho žije v Itálii, vyspělé vinařské zemi, se ve víně hodně orientuje a má přehled. Na hokejistech se zase projevilo, že mnohem víc než moravská vína znají ta z Ameriky. Bylo vidět, že mají víno rádi a že je to nápoj, který preferují, přestože po utkáních si většina z nich dávala nejprve pivo na žízeň. Ale pak přecházeli k vínu a třeba takový Martin Straka začínal vínem rovnou. Před zápasy však víno striktně odmítali.



O jaká vína byl největší zájem?



Cizinci preferovali odrůdy, které znali, například Chardonnay a Merlot. Češi zase sázeli spíše na naše tradiční odrůdy, jako Veltlínské zelené a Modrý Portugal. Pokud jsme však cizincům doporučili třeba Veltlínské zelené nebo Cabernet Moravii, tak přecházeli na tyto pro ně dosud neznámá vína. Byli překvapeni, že pochází z jižní Moravy. Hodně na ně působila speciální edice Torino z Vinia. A také sekt s šupinkami zlata od Jana Petráka z Kobylí, to byl pro všechny naprostý unikát. Úspěch slavila i speciální vína z pouzdřanského Sonberku, které jsme často doporučovali jako doplněk v rámci gastronomie.



A co olympiáda přinesla tobě osobně?



Podívat se na olympijské hry je snem snad každého a proniknout částečně do zákulisí této největší sportovní a také společenské akce se podaří jen málokomu. Jsem rád, že jsem se mohl setkat s osobnostmi, které drtivá většina z nás zná jen z televize nebo novin. Můžu říct, že to jsou naprosto normální lidé, s kterými se dá komunikovat a jsou vstřícní, pokud někdo zájem o ně nepřežene. Pak vyjdou rádi každému vstříc. Potěšilo mě i to, že si mě mnozí funkcionáři českého hokejového svazu pamatovali z Břeclavi ze světového poháru.



Fotografie: Staral se o hvězdy. Břeclavský sommelier Libor Nazarčuk obsluhuje v turínském Hockeylandu ( zprava) Jaromíra Jágra, Aleše Hemského a Davida Výborného.

FOTO OSOBNÍ ARCHIV



MICHAL ŠUPÁLEK



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína