Národní vinařské centrum připravilo pro laickou i odbornou veřejnost na měsice květen a červen tři semináře: Úvod do degustace vína (19. 5. 2006), Oeno-gastronomický seminář „NA MORAVSKOU NOTU“ (2. 6. 2006) a Praktická škola sommeliera - Intenzivní jednodenní kurs pro pracovníky v gastronomii a obchodníky s vínem (9.6.2006).
Školení pro veřejnost: Úvod do degustace vína, 19. 5. 2006
Toto školení je určeno milovníkům vína, kteří chtějí získat širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína. Umožní absolventům získat větší jistotu v náhledu na víno, kterou zúročí v restauraci a při společenských akcích, kde budou moci nejen vybrat správné víno, ale i poznat a odmítnout víno vadné.
Školení je ale velmi přínosné i profesionály – číšníky a prodejce vína, kteří s tímto oborem začínají a potřebují získat základní znalosti o víně, jeho degustaci a hodnocení. Školení je maximálně zaměřeno na praktickou část poznávání vína. Je tedy vhodné, aby účastníci měli alespoň naprosté základy nastudovány z doporučené literatury. Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy (např. školení degustátorů dle evropských norem, které pořádá Národní vinařské centrum.).
Přednášející:
• Ing. Josef Balík, PhD. – vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí ústavu posklizňové technologie ZF MZLU v Lednici
Úvod do degustace vína
• Dopolední program (8.30 – 13.00)
• Část teoretická
- Metodické přístupy senzorického hodnocení révových vín
- Aktuální požadavky na senzorickou jakost révových vín
• Část praktická
- Seznámení se základními chutěmi
6 vzorků (základní chutě)
- Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chuti
8 modelových vzorků
- Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou
2 série čtyř vzorků révových vín
- Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou
3 série tří vzorků révových vín
- Zkouška schopnosti popisu pachů
15-20 vzorků modelových vůní a přípachů
• Odpolední program (14.00-16.30)
- Individuální zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
- 15-20 vzorků révových vín, příklady odrůdových a vadných vín
Oeno-gastronomický seminář „NA MORAVSKOU NOTU“ 2. 6. 2006
Tento seminář je určen pro milovníky dobrého vína, dobrého jídla a dobré pohody. Pokud chcete hledat rafinovanosti a kouzla kombinace vína a jídla, je tento seminář určen právě vám!
Program semináře
• Ukázka tříchodového menu studené kuchyně, inspirace tradiční a venkovskou kuchyní moravských regionů
• Recepty ze Slovácka, Valašska a Kopanic
• Gastronomické kompozice se skvěle snoubí s oblíbenými a typickými moravskými víny a ovocnými destiláty.
• Polozapomenuté a vzkříšené recepty našich babiček, vše v duchu regionální gastronomie (slow-food).
To vše s ukázkami kombinací s moravskými víny.
• Přednášející: mgr. Milan Magni patří k našim nejznámějším oeno-gastronomickým expertům, je autorem mnoha knih „Sýr je bratr vína I – III“ a mnoha článků kombinaci vín a pokrmů.
Praktická škola sommeliera - Intenzivní jednodenní kurs pro pracovníky v gastronomii a obchodníky s vínem, 9.6.2006
Kurs je určen pro profesionály v gastronomii a obchodu vínem – číšníky, prodavače ve vinotékách a specializovaných prodejnách atd. Předpokládá se minimálně základní orientace v oblasti znalostí o víně a degustátorství. Kurs mohou samozřejmě absolvovat i zájemci z řad odborné veřejnosti.
Osnova kurzu
• Sommelier
• kdo je sommelier, co je posláním a náplní práce sommeliera
• Víno v gastronomii
• nákup, uložení, sestavení vinné karty, jak číst etikety
• inventář – sklo, pomůcky, potřeby sommeliera
• Servis vín (včetně praktických ukázek)
• sekty
• bílá a růžová vína
• červená vína
• Degustace vína, teoretické principy a praxe
• Snoubení vín a pokrmů
• teoretické princip, praktické ukázky
• nejrozšířenější chyby a omyly
• Víno a zdraví
Přednášející: Libor Nazarčuk
• viceprezident Asociace sommelierů ČR
• trojnásobný mistr České republiky - Trophée Bohemia Sekt (Praha 2003, 2004, 2005), trojnásobný mistr Slovenska - Vinanza Trophy (Bratislava 2002, 2003, 2004) , dvojnásobný vítěz soutěže Vinium Victory Grand Prix sommelier (Brno 2003, 2005), trojnásobný vítěz soutěže Sommelier Znovín (Pardubice 2003, 2004, 2005) , trojnásobný vítěz soutěže o Burgundský hrozen (Karlovy Vary 2002, 2003, 2004), držitel certifikátu degustátora dle norem DIN, ÖNORM a ISO, držitel českého rekordu v sekání sektů - sabráži
Semináře se konají v přednáškovém sále Národního vinařského centra ve Valticích. Bližší informace a přihlášky naleznete v přiloženém souboru, na telefonu 519 352 072, e-mailu narodni@vinarskecentrum nebo na webové stránce www.vinarskecentrum.cz
(pk)
Vinařské novinky do schránky