Vinařská soutěž Festwine

Televize Prima, 2.6.2006

Moderátor (Michaela Šebková):

Nyní tu máme pro vás příspěvek ze včerejšího večera, který byl plný zábavy a dobrého vína. Milovníci tohoto lahodného moku se sešli ve Vinné galerii u Lužáneckého parku v Brně, aby ochutnali nejrůznější odrůdy mladých vín z celého světa.



Na letošním ročníku mezinárodní výstavy vín Festwine hodnotili odborní degustátoři celkem 197 vzorků. Každý druh obodovali zvlášť, přičemž rozhodující byla především vůně, jiskra a samozřejmě chuť.



Tomáš Vican, organizátor soutěže:

Myslím si, že to srovnání moravská vína a nejlepší světová vína je perfektní no a možná bych řekl, že to co nás může jako patrioty trochu cenit, takže vlastně ta tři nejlepší vína, která byla hodnocena jsou všechna z Moravy.



A jaké víno získalo to nejvyšší ocenění?



Tomáš Vican, organizátor soutěže:

Plné, buclaté a extraktivní, je to opravdu krásné bohaté víno, je to Ryzlink Rýnský výběr z hroznů.



Za sklenkou dobrého moravského vína přijel do Brna také úspěšný režisér Jan Hřebejk.



Jan Hřebejk, režisér:

Můj vztah k vínu bych vyjádřil, to je vlastně taková dlouhodobá láska. Já mám víno rád já jsem vlastně na Moravu jezdil už do Mikulčic na brigády a poznal jsem tamní ty vinaře. Takže už prostě někdy v té první půlce 80. let jsem měl možnost vlastně pít nějaké jiný vína než se tehdy třeba v Praze dalo koupit. Je to takový koníček, který mě jako vydržel a myslím si, že jestli se nezvrtne v nějaký alkoholismus, tak že to je nádherný koníček. Víno prostě narozdíl od jiných nápojů má prostě skutečně svoji jako duši a historii.

Michaela Šebková


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína