Vinaři: U nás není prostor pro úbytek vinic

Rovnost - Brněnský deník, 24.6.2006

Praha Svazu vinařů České republiky se nelíbí návrh radikální reformy evropského trhu s vínem pomocí likvidace 400 tisíc hektarů dosavadních vinic z dílny Evropské komise.

" Návrh jsem ještě neviděl. Nevím, jestli to bude nařízené nebo dobrovolné, ale je to podivný systém. Za peníze z Evropské unie vinaři vyklučí vinice a po roce 2013, kdy skončí zákaz jejich nové výsadby, je zase vysadí," uvedl Martin Půček, tajemník Svazu vinařů České republiky.

Evropská komise chce dotovanou likvidací vinic dostat z trhu slabší výrobce. Tím chce čelit klesající poptávce po vínu a rostoucí konkurenci jeho producentů z Chile, Jižní Afriky, Austrálie, Nového Zélandu a USA.

Dosud Unie " bojuje" s přebytky vína tak, že ročně utratí půl miliardy eur za jejich destilaci. Tolik dostávají evropští výrobci tekutého slunce, aby přeměnili svůj produkt v něco, co se dá prodat. Tato forma pomoci se týká hlavně tradičních vinařských zemí, jako jsou Francie a Itálie. " Je to vůbec nejdražší způsob výroby lihu," řekla komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová- Bolová, která dotovanou přeměnu vína v líh označila za mrhání penězi evropských poplatníků.

Půček však nevidí možnost, jak by se sponzorovaným úbytkem vinic mohla dlouhodobě situace na evropském trhu s vínem zlepšit. " Zejména Španělé a Italové jsou v dotacích velmi vypočítaví. Vyklučí staré, zregenerují půdu, potom si vysadí vinice nové a bude to stejné jako dnes," konstatoval.

Pokud by povinnost snížit plochu vinic dostaly jednotlivé státy, bude to podle něho ještě horší." U nás není prostor pro úbytek vinic. Před vstupem do Evropské unie byla snaha vysadit co nejvíce vinic a i tak pokrýváme domácí spotřebu vína z jedné třetiny," podotkl Půček. Tuzemští vinaři rozšířili před vstupem do Unie s podporou státu plochy vinic přibližně na 18,5 tisíce hektarů. Roční hodnota sklizených hroznů představuje zhruba miliardu korun, produkce vína asi dvě miliardy. Pěstováním hroznů se zabývá asi 18 tisíc lidí, z nichž zhruba polovina zpracovává révu pro sebe. Naprostá většina produkce se vypije v Česku, přesto téměř dvě třetiny domácí poptávky uspokojují vína dovezená. Největší vývozním trhem pro tuzemské vinaře zůstává Slovensko. Dovoz vína do Česka stoupl v prvním roce našeho členství v unii přibližně o pětinu. Domácím producentům tak vzrostla výrazně konkurence, která je trápí zejména tím, že tlačí ceny dolů.

DANA RYBÁKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína