Burčák v sobotu tekl na náměstí proudem

Noviny Havlíčskobrodska - Vysočina, 18.9.2006

V Brodě se degustovalo zadarmo ţ Nechyběla ani cimbálovka

Na náměstí se pilo a jedlo zadarmo! Burčáku, kolik jste snesl a k tomu chleba s pomazánkou. To vše i s cimbálovkou a tombolou o lahev vína.

Burčákové slavnosti měly u lidí velikou odezvu. Někteří využili i možnost popovídat si se senátorem Petrem Pithartem, pod jehož záštitou se celá akce na náměstí konala. "Byl jsem rád, že jsem si s ním mohl vyměnit politické názory. Příjemně mě překvapilo, že je to úplně normální člověk a dá se s ním bez problému pohovořit," spokojeně zkonstatoval Vladimír Krepčík, který burčák ochutnával spolu s manželkou.


Z architekta vinař

Občanské sdružení pro region Břeclav má několik aktivit. Burčákové slavnosti jsou jenom jednou z nich. "Akce spočívá v tom, že máme několik druhů burčáku a lidé pak vyhodnotí nejlepší z nich," vysvětlil Martin Ondrouch ze sdružení. I když je zaměstnáním architekt, v soukromí se amatérsky věnuje vinaření. Vyrůstal ve vinohradnické rodině a vinaření ho chytilo natolik, že si později pořídil vlastní vinohrad. "Vždy, když mám volno, zajdu tam. Zajímám se o to a baví mě to," vyznal se Ondrouch.



Dorazila i Fischerová

Burčákové slavnosti si nenechala ujít ani starostka Havlíčkova Brodu Jana Fischerová, která však dorazila až kolem osmé hodiny večer. Ani v Brodě nechybělo hlasování, a tak organizátoři před závěrečnou vyhlásili vítěze. Strachotínsky burčák chutnal až 190 lidem, což byl suverénně nejlepší výsledek. Téměř hysterii však vyvolala možnost načepovat si burčák do lahví a džbánků. Lidé chodili houfně se vším, co právě měli po ruce.



ERIKA NOVÁKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína