Špačky plaší zkušení hotaři

Právo, 18.9.2006

Vinařství a myslivost, dvě činnosti zdánlivě odlišné nyní k sobě pojí jediné slovo - špačci.

Vinice v rakvickém katastru obcházejí zkušení strážci vinohradů, nazývaní hotaři.

"Hotaře dělám asi pět let, ale pomáhal jsem již dříve, když nebyla zrovna práce pro traktor. A protože jsem myslivec, můžu teď do vinohradu se zbraní," řekl Právu Tomáš Horáček z Rakvic, který spolu s dalšími kolegy má na starosti vinice poblíž místní části Trkmanice.

Nová úprava povoluje plašení špačků střelbou a oprávnění střelci se nemusí obávat problémů, když náhodou některý špaček střelbu nepřežije. Vinaři a hotaři se shodují, že zatím se s ataky špačků stačí vypořádat. Situace se ale může brzy změnit. "Zatím se to dá zvládnout, ale jakmile přiletí špačci ze severu, a to bude určitě ještě v září, tak bude zle. Jestli teď stačí dva až pět výstřelů na hejna za den, tak za chvíli to bude jinak," řekl Horáček. V plašení pomáhají zavedená automatická plynová děla, či další vymoženost, amplióny s různými zvuky.

"Jsou na baterie, vydrží tak zhruba tři dny, ale umějí udělat pěkný kravál," chválí další techniku hotař Jaroslav Charvát. Současný stav bitvy se špačky prý zatím opravdu není kritický. Momentálně ochráncům úrody pomáhá dostupnost jiné potravy v blízkosti vinohradů. Pole s kukuřicí a lány slunečnic jsou pro špačky minimálně rovnocennou náhradou za vinohrady.

"Taky orba polí a další zemědělské práce jim nabízí jinou potravu. I proto to zatím ještě není nejhorší. Ale protože vinaři nechávají hrozny ve vinici dokud to jde, aby je sklízeli co nejsladší, čeká je boj o úrodu. Alternativní potravy pro špačky bude ubývat. O to větší zájem budou mít o hrozny. Tady kousek od Trkmance jsou porosty rákosu, tam odlétají na noc. A když ráno vyrážejí za jídlem, jsou to tisíce špačků," řekl Horáček. Nálety jsou celodenní, lupiči se stahují až se soumrakem. V tom se liší od lidí, ti vyrážejí na lup až v noci.

V některých vinicích pomáhali s hlídáním Ukrajinci. Hotaře prý upozorňovali, aby po vysoko letících hejnech nestříleli. Ti prý nejsou nebezpeční "Eto tranzit, mi říkají. Jenže i takové hejno se může najednou stočit a jakmile se spustí do vinohradu, je zle," vzpomíná na bezmoc, která nastává v okamžiku, kdy se vyhladovělí ptáci opravdu rozhodnou vzít vinici útokem. Když se opeřenci dají do díla, sklidí za pár minut místo vinaře desítky metráků hroznů.


(miv)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína