Víno bude skvělé, slunce révě přeje

Mladá fronta Dnes, 18.9.2006

Kvalitní víno letos očekávají vinaři na severu Čech.

Kvalitní víno letos očekávají vinaři na severu Čech. Přestože suchý červenec a chladný srpen nebyl k hroznům příliš přívětivý, zářijové slunce jim přeje. "Ukazuje se, jak je příroda spravedlivá. To, co nám vzala v srpnu, nám vrací teď v září," říká Ivan Váňa z vinařství Chrámce. "Pokud současná teplota okolo dvaceti stupňů vydrží, bude víno skvělé," dodává Váňa.

* Letošní léto je z hlediska počasí velmi divoké. Červenec byl nejteplejším měsícem v historii meteorologického měření, srpen naopak jeden z nejstudenějších. Jak se to odrazilo na kvalitě vína?

Skutečně nám zpočátku příliš nesvědčilo, hlavně sucho v červenci a pod Krušnými horami i sucho v srpnu. Zatímco všude v republice pršelo, tady byly deště velmi slabé. Napršely třeba jen dva tři milimetry, což nemá pro révu vůbec žádný význam. Vody je stále nedostatek, během července, jenž má prý být nejdeštivějším měsícem z léta, obvykle naprší celkem 80 milimetrů, letos to nebyla ani polovina. V srpnu navíc bylo velmi chladno.

* Babí léto tedy hrozny zachránilo?

Ano, teď je výjimečně pěkné září, příjemné dvacetistupňové teploty trvají už čtrnáct dní a mají být podle meteorologů i minimálně další týden. Září nám zkrátka přeje, obsah cukru v hroznech se rychle zvyšuje.

* Takže jaké víno můžeme letos očekávat?

Pokud současné počasí vydrží do října, tak velmi dobré. Všechna vína budou přívlastková nebo jakostní, prostě velmi kvalitní. Už teď by se daly hrozny sbírat, ale my je chceme mít co nejkvalitnější, takže je budeme sbírat až v říjnu.

* A jaký bude ročník co do množství vína?

Také dobrý. V Čechách bude dokonce lepší úroda než na Moravě. Na Moravě byly totiž mrazy i 24 stupňů pod nulou a réva byla poškozená. U nás taková zima nebyla. Bylo maximálně minus dvacet, což nemělo na úrodu vliv. Jarní mrazy nás také minuly.

* O víkendu začaly v Ústeckém kraji slavnosti vína, které budou pokračovat na třech místech další dva víkendy po sobě. Pro burčák si na vinobraní jezdí tisíce lidí. Vy ho obvykle děláte jako první v republice. Jaký je ten letošní?

Některé naše odrůdy jsme sbírali už 25. srpna. Burčáku je dost a také on se letos povedl.

ARTUR JANOUŠEK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína