Vinobraní: Zámek se otevřel

Mladá fronta Dnes, 18.9.2006

Tisíce lidí využilo možnost navštívit roudnický zámek, který je po většinu roku pro veřejnost uzavřen



Několik tisíc lidí přilákalo v sobotu první vinobraní v kraji, které se konalo v Roudnici nad Labem. Na dvou podiích vystupovaly kapely, nechyběly ani stánky s vínem a burčákem. Největší zájem byl však - stejně jako loni - o prohlídku zdejšího zámku, který bývá pro veřejnost otevřen jen při výjimečných událostech.



Největší lákadlo - zámek



"Interiéry zámku jsem viděla vůbec poprvé a byla to mimořádně působivá prohlídka. Zajímavý byl i výklad průvodce. Vůbec jsme netušila, že toto místo má tak bohatou historii, například že zde byl do kněžského stavu uveden mistr Jan Hus," uvedla jedna z návštěvnic.

Při loňském vinobraní si zámek prohlédlo kolem deseti tisíc lidí. Letos byl zájem ještě větší. Návštěvníci museli před vstupem do zámku obvykle čekat více než půl hodiny, než na ně přišla řada.

Pro účastníky vinobraní však byla v sobotu připravena celá řada dalších atrakcí. Kromě desítek stánků se suvenýry a dárkovými předměty probíhal v centru města hudební program na dvou pódiích. Na náměstí také probíhal sraz automobilových veteránů. Zhruba tři desítky historických automobilů a motocyklů se odpoledne vydaly na spanilou jízdu roudnickým okolím.

"O tom, že se v Roudnici nějaké vinobraní koná, jsem nevěděl, vytáhli mě sem moji kamarádi. Příjemné na něm je, že zde nejsou takové davy lidí, jaké jsem zažil jinde. Vůbec jsem také dosud nevěděl, že se na severu Čech dělá tak dobré víno. Vezu si domů hned několik vzorků a navíc ještě dva litry burčáku," pochvaloval si Eduard Štěpař, který v sobotu přijel do Roudnice z Prahy.

"Roudnické vinobraní je v porovnání s podobnými akcemi, které se konají v Mělníku nebo v Litoměřicích, spíše komornější záležitostí. Velmi nás ale těší, že k nám rok od roku přijíždí více lidí. Zvyšuje se tím povědomí i zájem o naše víno, které v našem regionu patří určitě k těm nejkvalitnějším," uvedl ředitel roudnického Zámeckého vinařství Jan Podrábský.

"První zmínka o pěstování vinné révy na Roudnicku pochází z roku 950. Vinařství má tedy u nás hlubokou tradici, a je proto na místě takové oslavy přímo v Roudnici pořádat," říká roudnický starosta Zdeněk Kubínek.

Roudnické vinobraní odstartovalo sérii těchto akcí, které nyní budou postupně v kraji probíhat. Tuto sobotu proběhne vinobraní v Litoměřicích, což je tradičně největší oslava vína a burčáku v Ústeckém kraji. Na příští týden se pak připravuje vinobraní ve Velkých Žernosekách. Oslavy vína navíc začínají v regionu pořádat i ta města, která nemají tak silnou vinařskou tradici. Je to například Kadaň, nebo Ústí nad Labem.

ANTONÍN VIKTORA


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína