První zhodnocení ročníku 2006

Prof. ing. Vilém Kraus, CSc. exkluzivně pro www.wineofczechrepublic.cz

O ročníku 2006 se vzhledem k průběhu počasí zatím mluví v superlativech a jistě se o něm bude i v budoucnu hovořit jako o ročníku zvláštním. Ročník 2006 se vymyká rozptylu kolem průměru velmi podstatně.

Zima nás všechny potrápila, nejen vinaře a jejich vinice. Byla dlouhá a krutá. Rtuť teploměru poklesla místy až na -24°C. Nejhorší to bylo tam, kde se k poklesům přidal prudký, ledový vítr od severovýchodu, jak tomu bylo na východě jižní Moravy. Tam docházelo nejen k poškození plodných oček na réví, ale mnohde i ke škodám mrazem na stařině keřů. Tím bolestnější jsou takové škody právě letos, kdy následný průběh počasí přál růstu révy a vývoji hroznů velmi příznivě. Dlouhá zima sice způsobila zpoždění vegetace asi o 14 dní, ale následující, velmi teplé počasí bylo předpokladem pro urychlení růstu. Díky dostatečné zásobě zimní vláhy se objevil ve vinicích extrémě bujný růst letorostů a kvetení mohlo probíhat v optimálním časovém termínu. Místy a u některých příliš bujně rostoucích vinic se objevilo mírné sprchávání květenství, které bylo větší u prvních květních lat na letorostech nežli u květenství výše postavených nebo u vinic v méně příznivých polohách s pomalejším vývojem růstu.
Po odkvětu, v období nasazování bobulí na opylených kvítcích květenství, se změnilo počasí a vinice zasáhla perioda chladnější s vydatnými dešti. Tam, kde vinice odkvétaly později se projevil vlivem chladu zvýšený opad nedostatečně vyvinutých bubulek. Avšak voda po nasazení bobulí, to je ten vhodný moment k jejich rychlému vývinu. Objevuje se jejich pravý růst dělením buněčných tkání v oplodí. Vznikají tak bobule větších rozměrů, které se pak dodatečně v období zaměkání, mohou více nalít vodou a tak zaplnit i mírně sprchlé hrozny.

Žhavý konec léta a dlouhý, slunný podzim byly předpokladem pro zdravý vývin hroznů, které byly v letošním roce tvarem i vybarvením typické pro jednotlivé odrůdy a zvláště přitažlivé pro pohled. Při sklizni se pak ukázalo, že příjemný pohled na krásné, zralé hrozny zklamal co do hmotnosti úrody. Ta je u vinic mírně poškozených mrazem o 20 - 30% nižší oproti dlouhodobému průměru. Při dlouhém a teplém počasí před sklizní hroznů byl dán nejlepší předpoklad pro dokonalou vyzrálost hroznů, která nespočívá jen ve všeobecně dosahované vysoké cukernatosti moštů, ale i ve snížení obsahu kyselin, hlavně kyseliny jablečné a ve vývoji zajímavých aromatických látek i chuťové plnosti. Letos bylo poměrně dlouhé období, kdy se střídaly nízké noční teploty způsobující vydatné orosení hroznů, s vysokými teplotami denními a s každodenním přímým osluněním hroznů. To mělo kladný vliv na pozvolné formování výrazné, chuťově vnímané kořenitosti.

Letos velmi záleželo na znalostech a zkušenostech jednotlivých vinařů, aby správně vyhodnotili vliv teplého podzimu na biologické proměny při zrání hroznů a stanovili optimální termín sklizně hroznů nejen vzhledem k obsahu cukru, ale i ostatních látek tvořících kvalitu vína. Nejen cukry a kyseliny rozhodují, ale je tu i celá škála fenolických látek, zejména u modrých hroznů. Těm se v poslední době věnuje zvýšená pozornost v souvislosti s nutností dále rozvíjet kvalitu našich červených vín, která se již podstatně zlepšila a ukazuje se, že odpovídající zákroky nových technologií vytvoří v našich červených vínech nejen kýženou hebkost, ale zároveň i příjemnou pitelnost. To bylo možné pozorovat při letošním hodnocení červených Svatomartinských vín, kdy jejich barevnost a plnost byly pro Svatomartinské víno až nepřirozeně výrazné. Dá se tedy usoudit, že se na červená vína ročníku 2006 můžeme opravdu těšit.

S určitou dávkou jistoty hovoříme o kvalitě našich bílých vín a jsme zvědavi jakou paletu aromatických látek může přinést rok 2006. Je pravděpodobné, že to bude aroma plné hutnějších a širších tónů a mnohdy se ztratí prvoplánové tóny úzkého, citrusového aroma. Za to budou bílá vína bohatší na kořenitost a výraznou osobitost. Zatím dozrál do plné harmonie ročník 2005, užívejme střídmě, ale pravidelně jeho krásy. Můžeme se spolehnout na to, že ročník 2006 přinese celou plejádu nádherných moravských i českých vín.

(c) prof. ing. Vilém Kraus, CSc.
(pk)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína