Když víno sládne na slámě

Mladá fronta Dnes, 4.12.2006

Svatomartinské mladé víno už fajnšmekři vypili.

Běžná vína právě vinaři stáčí do lahví, nebo je ještě nechávají dozrát a s plněním počkají na začátek příštího roku. Gurmáni ale stále čekají na dvě speciality - slámové a ledové víno.

Novosedly - Jihomoravské vinice jsou již několik týdnů sklizené, až na ty, jejichž hrozny jsou určené pro ledové víno. Kdy klesne rtuť teploměru o sedm stupňů pod bod mrazu, zatím lze jen těžko odhadnout. Do té doby budou hrozny ledového vína ve vinici.

Kromě nich ještě čekají na vylisování i hrozny slámového vína. Ne však ve vinici. Jsou uloženy na slámě a jejich šťáva zůstane v hroznech téměř do jara. "Chci je sušit do doby, kdy bude mít cukernatost padesát až pětapadesát stupňů," přiblížil například Petr Marcinčák, vinař z Novosedel, který se výrobou slámového vína zabývá.

Dobře větraná, a hlavně hlídaná plocha těsně pod střechou budovy vinařství Petra Marcinčáka skýtá desítky metrů dlouhá plata. Jsou naštosovaná v délce šedesáti metrů v patrech nad sebou a celkem tvoří až kilometr délky. Jsou pokryta slámou, na které leží neuvěřitelných pětadvacet tun hroznů. Sesychající hrozny pro budoucí vinařskou lahůdku tak zůstanou až do jara.

Slámové víno z letošních hroznů začne vinař prodávat nejdříve za tři roky. Kdo si bude chtít dopřát láhev o obsahu 0,35 litru tohoto lahodného moku, musí sáhnout do peněženky pro nejméně sedm stokorun. A výběr je široký. "Nabízíme sedm druhů slámového i ledového vína," přiblížil Marcinčák.

Dlouhodobé ležení na slaměném loži má za cíl zbavit hrozny přebytečné vody přírodní cestou. Důvodem je zvýšení koncentrace cukrů, kyselin a dalších minerálů obsažených v hroznových bobulích. "Výjimečnost těchto vín je dána náročností výrobní technologie, při které je zapotřebí nejen mnoha vinařova umu, ale také ruční práce," popsal vinař. Slámové víno v takovém rozsahu vyrábí možná jako jediný ve střední Evropě.

Sladkou specialitu zájemce nekoupí v běžných obchodních řetězcích. "Poputují do restaurací, vinoték, specializovaných prodejen a do soukromých archivů," dodal.


***

* Vína

rozdělení podle stupňů cukernatosti

Stolní - víno z hroznů, které dosáhly alespoň čtrnácti stupňů cukernatosti

Jakostní známkové nebo odrůdové - minimálně patnáct stupňů

Jakostní s přívlastkem - mošt se nesmí doslazovat, dále se řadí:

Kabinetní - minimálně 19 stupňů

Pozdní sběr - nejméně 21 stupňů

Výběr z hroznů - minimálně 24 stupňů

Výběr z bobulí - nejméně 27 stupňů

Ledové - minimálně 27 stupňů, hrozny se sklízejí po prvních mrazech do -7 řC

Slámové - nejméně 27 stupňů, hrozny musí alespoň tři měsíce ležet na slámě nebo rákosu

VOJTĚCH SMOLA



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína