Z Pardubického kraje se stává ráj vinařů

Mladá fronta Dnes, 14.12.2006

Pardubický kraj a východní Čechy měly po dlouhá desetiletí pověst pivařské bašty. V posledních letech se ale situace výrazně mění. Stále více lidí objevuje víno.

Moravští vinaři se dokonce shodují na tom, že pro ně jsou východní Čechy po Praze druhým nejlepším odbytištěm.

"Ten trend je jednoznačný. Když jsem před dvanácti lety začínal, tak se v našem hotelu prodalo za celý rok 120 lahví. Dnes se u nás vypije 50 000 lahví vína," uvedl provozovatel pardubického hotelu Zlatá štika Oldřich Bujnoch.

Jeho slova potvrzují i moravští vinaři. "Pardubice, Hradec Králové a vůbec celé východní Čehy jsou po Praze naším druhým největším odbytištěm. Lidé se tu nebojí utratit peníze za dobré víno. Obliba tohoto nápoje tu jednoznačně v posledních letech stoupá. Samozřejmě, že peníze mají třeba i lidé na Zlínsku. Ti si však nekoupí kvalitní víno, ale kořalku," řekl Jan Rozek z moravského vinařství PPS Agro v obci Strachotín.

Moravští vinaři už také zjistili, že se jim vyplatí víno do regionu přímo dovážet. "Zrovna předevčírem jsme v Pardubicích byli. Vozíme vína nejen do vinoték a restaurací, ale také do firem nebo přímo jednotlivým zákazníkům," řekl Rozek. I když nárůst spotřeby vína v Pardubickém kraji je jednoznačný, zatím moravští vinaři nepředstavují pro pivovary významnou konkurenci.

"Kvůli vínu nám spotřeba piva určitě neklesne. Vždyť v celé České republice se vyrobí asi milion hektolitrů vína, ale piva se vypije čtrnáct milionů. Konkurence to tedy pro nás není. Ovšem spory s vinaři máme. Hlavně na Moravě se totiž pivovarům ztrácejí sudy," říká šéf poličského pivovaru KarelWitz.

Sudy totiž někteří moravští vinaři používají pro přepravu stáčených vín. Více viz Téma na str. C3

(tum)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína