Ledové bude, mráz přišel

Nový život, 4.1.2007

Ledové víno z hroznů ročníku 2006 přece jen bude. Vinaři se poslední prosincové dny dočkali konečně mrazu.

Ledové víno z hroznů ročníku 2006 přece jen bude. Navzdory chmurným předpovědím totiž poslední prosincový čtvrtek klesla nad ránem na Břeclavsku rtuť teploměru pod toužebně očekávaných mínus sedm stupňů Celsia. Ne všichni ale vydrželi čekat tak dlouho.

Na hektar a půl hroznů odrůdy Ryzlink vlašský se od šesti hodin do půl deváté vrhli pracovníci Zemědělského družstva Sedlec. 'Posbírali jsme pětadvacet metráků hroznů. Hned na začátku lisování jsme naměřili cukernatost osmatřicet stupňů,' prozradil sklepmistr sedleckého družstva Ctirad Králík. Podle něj klesla v nočních hodinách teplota v Sedleci a okolí až na mínus sedm stupňů Celsia. Ještě o půl deváté bylo dostatečných mínus sedm.

'Čekání bylo dlouhé, jsme rádi, že se to povedlo. Už jsme se začínali bát, že budeme muset vydržet až do desátého ledna. Připravili jsme se a vyšlo to,' oddechl si Králík.

Pevné nervy a trpělivost se vyplatily i mikulovskému vinaři Petru Marcinčákovi. Jeho lidé vyrazili 28. prosince do vinohradu už ve čtyři hodiny v noci. 'Využili jsme teploty mínus osm stupňů a v patnácti lidech jsme sbírali až do půl deváté. Sklidit jsme stačili osmdesát metráků hroznů,' prozradil majitel vinařství v Novosedlech.

Na ledové víno nechal ve vinici viset pět hektarů odrůdy Ryzlink vlašský. 'Něco málo ještě zbylo, ale většinu plochy jsme stačili posbírat. Cukernatost byla pětatřicet stupňů,' hlásil Marcinčák po dopoledním lisování. A hned další ráno pak dosbíral i zbývající část hroznů.

Čekat ale nevydržel každý. Například Vinné sklepy Valtice posbíraly hrozny vyčleněné původně na ledové víno už před vánočními svátky. 'Do konce roku nemá podle předpovědí nijak citelně mrznout. A v lednu už je to loterie, nemuselo by z toho být vůbec nic,' argumentoval v té době výkonný ředitel vinařství Marek Šťastný.

'Extrémně teplé počasí se na hroznech podepsalo hnitím třapiny a padáním na zem,' uvedl. Pět hektarů Chardonnay i další odrůdy ponechané ve vinohradě proto Valtičtí raději využili na výrobu jiných, méně známých druhů sladkých vín. Například na výběr z cibéb. Toto víno se získává z nejvyzrálejších bobulí napadených ušlechtilou plísní šedou. Cukernatost moštu musí přesáhnout dvaatřicet stupňů.

MICHAL ŠUPÁLEK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína