Raritní výstava se stěhuje jinam

Znojemský deník, 26.1.2007

Hned několik zásadních změn dozná letošní ročník mezinárodní přehlídky růžových vín Jarovín Rosé.

Jedním z důvodů je obvinění z nadržování při hodnocení vín hlavního organizátora. 'Hned z několika úst jsem slyšel, že jsem v soutěži o růžového šampiona vyhrál proto, že jsem jedním z pořadatelů. Nebyla to pravda. Hodnocení je přísně anonymní a dohlíží na něj spousta odborníků,' ohradil se proti nařčení jeden z dnes již bývalých hlavních organizátorů Jiří Hort. Ten před čtyřmi lety společně s několika členy Sdružení dobšických vinařů přehlídku vymyslel a zorganizoval.


Místo sokolovny bude palác

Letos poprvé se také milovníci růžových vín nesejdou v interiérech dobšické sokolovny. 'Dobšice ale úplně neopustíme. Deset dní před výstavou se tam sejdou vybraní odborníci z celé České republiky, aby hodnotili a zvolili nejlepší vzorky. Přehlídka samotná pro veřejnost bude tentokrát v Althanském paláci v centru Znojma,' přidal další novinku letošního ročníku raritní výstavy nový spoluorganizátor a vedoucí prodeje a marketinku z Vinařství Lahofer Jaroslav Chaloupecký. Vinařská akce opouští obec, kde vznikla. Vedení nad tím samozřejmě nejásá. 'Je nám to líto. Ale už loni se všichni do zrekonstruovaných prostor nevešli a sokolovna se zkrátka nafouknout nedá. Naštěstí zůstává degustace místních vinařů,' poznamenal dobšický starosta Jaroslav Jenšovský.


Výstava je také hodně práce

I když výstava samotná proběhne až v poslední březnový den, už dnes je kolem ní mnoho práce. 'Informace o výstavě, statut, přihlášku a další nezbytné dokumenty právě rozesíláme na tři stovky adres. I na rakouskou stranu hranic. Počítáme, že na výstavě pak účastníci ochutnají kolem devadesáti až sta vzorků,' vypočítal Chaloupecký. Milovníky ovocem vonící pochoutky by chtěli pořadatelé překvapit i zážitkovou gastronomií. 'Kromě mnoha desítek růžových vín budou moci příchozí ochutnat i různé speciality. Už dnes se chystá menu, které možná ještě v této souvislosti nikdo neochutnal,' přislíbil Chaloupecký. Jak naznačil, akce podobného významu vyjde na více než sto tisíc korun. Kromě mnoha místních sponzorů doufá, že přispěje i vinařský fond.


ANNA ČERNÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína