Už sto let píše Obzor o víně

Nový život, 25.1.2007

Dvacátého čtvrtého ledna léta Páně tisícího devítistého sedmého se po dlouhém 'nic' dostalo i na vinaře.

Toho dne totiž vyšlo první číslo časopisu Vinařský obzor, který se stal biblí všech milovníků a pěstitelů pnoucí se révy. Teď už slaví své stoleté výročí. Za tu dobu už stačil vystřídat několik názvů.

'Časopis vznikl díky Svazu vinařů České republiky na začátku minulého století, kdy byla kalamita révokazu a hrozil zánik vinic nejenom na Moravě. Bylo nutné lidi informovat, jak mají proti němu postupovat,' snaží se přiblížit počátky Vinařského obzoru jeho současný šéfredaktor Richard Stávek. Zvláštností je, že některá čísla měsíčníku napsal jen jeden člověk. 'To už teď není možné. Dřív bylo v redakci víc lidí z praxe. My ale spolupracujeme se spoustou odborníků, kteří nám radí, co a jak,' vysvětluje Stávek.

V současné době má Vinařský obzor náklad čtyři tisíce výtisků, z toho asi dva tisíce jdou rovnou do schránek předplatitelů. Podle Stávka si ale každé číslo přečte třikrát tolik čtenářů. 'Vycházíme jednou za měsíc, v létě a v zimě vydáváme dvojčíslo. Ročně tak napíšeme asi šest set až šest set padesát stránek,' vypráví.

Vinařský obzor desetkrát za rok přináší všem vinařům, vinohradníkům i široké veřejnosti informace o víně, sklepním hospodářství nebo vinařské gastronomii. Jak sám šéfredaktor říká, je zajímavé, že spousta článků je stále aktuální. 'Vinaři mají pořád stejné problémy. Proto myslím, že by se mohl Obzor udržet na pultech ještě pěknou řádku let,' doufá Richard Stávek.


DAGMAR FIALOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína