Vinaři: Nenadálý sníh hroznům svědčí

Slovácké noviny - týdeník, 26.1.2007

Rozmary letošní zimy vrásky na čele slováckým vinařům nedělají.

Spíše naopak - dostatek slunečních paprsků, vláhy i nenadálou sněhovou nadílku vítají. 'U vína je nejdůležitější dostatek vláhy, a to především v jarních měsících březnu a dubnu a pak také v první polovině srpna. Pokud nemá vinná réva v tomto období vláhu, netvoří se cukry, hrozny jsou hořké a vínu chybí potřebná cukernatost. Pro kvalitu vína jsou nejdůležitější tři věci - slunce, voda a živiny,' shrnul nejvhodnější podmínky pro pěstování vinné révy František Jakubík (na snímku), předseda vinařské komise při územní radě českého svazu zahrádkářů v Uherském Hradišti.

Příchod většího množství sněhu po dlouhotrvajícím teplém počasí vinné révě podle Jakubíka nijak neškodí. Sněhová přikrývka zabraňuje promrzání oček, která jsou pro množství a kvalitu vína rozhodující. Na každém očku totiž rostou dva až tři střapce hroznů. Pokud je však málo vláhy nebo klesne- li venkovní teplota pod - 18° C, vyraší takzvaná podočka. Na těch pak zpravidla roste jen jeden hrozen.

Unikátní kousek se ještě před příchodem bílé zimy podařil vinařům v Blatnici. Jako první v republice vyrobili v minulých dnech takzvané slámové víno z odrůdy Merlot. Vyrobit tento druh nápoje z jakékoliv modré odrůdy je podle odborníků nanejvýš obtížné. U odrůdy Merlot se to oficiálně ještě nikomu nepodařilo. 'Merlot má dost odlišný charakter. V Čechách téměř ani není vysazený, na Moravě jen omezeně. Pokud jsem slyšel, tak už se o slámové víno z modrých odrůd někde pokoušeli. Vím i o některých místních, ale vždy to bylo jen v menším množství a nikdo z nich to oficiálně nepublikoval,' řekl technolog blatnické firmy Blatel Antonín Křápek.

Podle něj se ale jednalo většinou o odrůdu Zweigeltrebe, která má 'vzdušnější střapce'. Díky lepšímu odpařování se proto snadněji zbavuje vody z bobulí a dosahuje potřebné vysoké cukernatosti, což je u této technologie podmínkou.

Výroba slámového vína je zdlouhavá a náročná. Výstupem je víno nevšední chuti, kterého bývá vždy kvůli technologii s velkými ztrátami málo. Přesto z letošní unikátní várky bude přibližně sto litrů žádaného moku, jehož hodnota není nízká. Cena jednoho decilitru se pohybuje minimálně v desítkách korun.


TÁŇA OTTOVÁ, ZDENĚK ŠMÝD

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína