Moravská vína bodovala v˙Paříži

PRIMA TV, 30.4.2007



Moderátor

Moravská vína bodovala v˙Paříži. Letos už po 4. přivezlo do Francie osm vinařů z˙České republiky 35 vzorků a ty pak testovali špičkoví someliéři.


Autor

Degustace probíhá naslepo. Someliér ví, že má před sebou víno sladké, šumivé, bílé nebo červené. Nezná odrůdu ani oblast, ze které pochází. Právě tak se čeští vinaři dočkají objektivního hodnocení. Bodují přitom jen speciální vzorky.


Pavel Vajčner, vinař:

Musí být, buď zvláštní svojí vůní, aromatičností a možná jemnou kyselinkou ne moc velkou přílišnou. Možná i nižším alkoholem, protože ve světě dnes je přealkoholováno.


Stanislav Šida, vinař:

Úspěch mají hlavně sladká vína, ledová vína, slámová vína a to ti someliéři kvitují a dneska vlastně už se dostáváme do pozice, že už nás srovnávají vlastně s˙Kanadou, která je světovým výrobcem ledových vín.


Autor

Českým vinařům názor francouzských degustátorů zvedá prestiž. Některá vína dají do prodeje už od zítřka místo od podzimu jako každý rok.


Miloš Jedlička, vinař:

Pro nás je to hlavně důležité z˙hlediska porovnání, aby nám řekli, v˙čem ty vína vidí, v čem vidí jejich kvalitu, v˙čem vidí jejich rezervy a pro nás toto hodnocení těchto lidí, kteří mají obrovské zkušenosti se světovými víny, je prostě cenné.


Autor

V˙červenci přivezou své vzorky zase vinaři z˙Francie. Loni se jich na soutěži představilo asi 40.



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína