O výrobu vína je v Dolněmčí zájem

Slovácké noviny - týdeník, 23.5.2007

Vinohradů sice v obci nepřibývá, avšak s těmi, kteří chtějí umět lahodný mok vyrobit, jako by se roztrhl pytel

O umění vyrobit dobré víno je v Dolním Němčí v poslední době zájem. Dokládá to účast řady místních vinařů, kteří se na sedmém ročníku tamního koštu odrůdových vín v sobotu prezentovali svojí produkcí. Přestože vlastní vinici má v Dolním Němčí pouze několik jedinců, mnozí se tam víno snaží vyrábět z hroznů dovezených většinou z nejjižnějších částí Moravy. Například jeden z vinohradů v Dolním Němčí se 150 hlavami vloni musel zlikvidovat Josef Přikryl. 'To víte, měl už svoje roky. Bylo mu kolem 25 let,' poznamenal vinař a mezi odrůdami, které tam rostly, vyjmenoval Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Frankovku či André.

Na sobotním koštu se od místních sešlo na 48 vzorků, což nikdy v minulosti v takovém počtu nebylo. 'Jsem rád, že mezi nimi nechyběli mladí,' pochvaloval si Antonín Richtr, předseda tamních zahrádkářů. Jedním z těch, kteří vyrobili víno poprvé a uspěli, byl také Radek Ježek. Ten nakoupil pozdně sběrové hrozny odrůdy Rulandské šedé v Bulharech, nedaleko Břeclavi. Poté, co z přivezených hroznů vyrobil víno, održel za ně slušnou známku 18,7. František Vejrosta z Modřic u Brna, který objíždí košty po celé Moravě, uznale pokyvoval hlavou.

'Letos už jsem absolvoval 14 koštů a musím přiznat, že ten Dolněmčanský byl jedním z nejlepších,' konstatoval. Známé pořekadlo, že doma není nikdo prorokem, se však splnilo i na koštu v Dolním Němčí. Šampionem se tam staly Rulandské bílé, výběr z bobulí, Libora Zlomka z Boršic u Blatnice a Cabernet Moravia Vladimíra Durníka z Boršic.


PAVEL BOHUN

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína