Cestujeme za vínem

Blesk pro ženy, 4.6.2007

NA KOLE I PĚŠKY - CESTOVÁNÍ ZA VÍNEM 1. díl

Ve víně je pravda, říká se. Kromě odhalování pravdy má víno mnoho jiných velmi sympatických vlastností. Proč se tedy za vínem nevydat na výlet? Cesty po moravských vinařských oblastech jsou kouzelné.

Vinařská oblast Morava je kraj 'přilepený' k nejjihovýchodnějšímu cípu České republiky. Má čtyři podoblasti: Znojemskou, Mikulovskou, Velkopavlovickou a nejvýchodnější Slováckou. Všechny protíná velká cyklistická trasa: Moravská vinná stezka. V prvním ze tří dílů seriálu, který jsme pro vás připravili, se podíváme do okolí Velkých Pavlovic.


NĚMČIČKY - nejen pro rodinný výlet

Na výlet nejen do obce Němčičky, ale i do jiných vinařských oblastí si vyhraďte aspoň prodloužený víkend, abyste v klidu stihla vychutnat všechno, co kraj nabízí. Do malé obce nedaleko Hustopečí je nejlepší vydat se autem. Vlakové spojení přímo do tohoto místa ovšem chybí. Hned, jak v obci zaparkujete, můžete sundat z auta bicykly a vydat se Obecní vinařskou stezkou obce Němčičky. Osmikilometrová trasa se dá hravě zvládnout i pěšky, a to i s dětmi. Na čtyřech informačních panelech jsou uvedené místní vinohradnické zajímavosti ze současnosti i z historie, cestou napříč vinicemi vás čekají neuvěřitelně krásné výhledy do kraje. A pokud je vám 8 kilometrů na kole málo, máte řadu možností, jak si trasu prodloužit. Celý kraj je protkaný sítí cyklistických i turistických stezek. Cyklotrasa přímo navazuje na Moravskou vinnou stezku.


Akce v Němčičkách

Obec rozhodně není žádným dřímajícím městečkem.

- V červenci se zde konají krojované hody - slavnost, při které chodívají místní v tradičních krojích od domu k domu: něco jako letní masopust. Tradice žije i mezi mladými a pro člověka, který není z Moravy, je to jedinečný zážitek.

- V posledním srpnovém týdnu pořádají v Němčičkách pravidelně burčákovou zábavu.

- Ve sportovním areálu s koupalištěm najdete vítané osvěžení.

- Westernové městečko: během letošního roku je plánováno otevření westernového areálu za 45 milionů korun. Na deseti hektarech plochy bude krytá hala pro 400 lidí, stáje, můžete se těšit na výcvik koní, parkurové či westernové závody a na spoustu dalších akcí. Počítá se i s projížďkami na koni, v plánu jsou také rehabilitační jízdy na koních pro handicapované.


UBYTOVÁNÍ - jako doma

Zejména na jaře se v celém vinařském kraji konají různé akce, spojené především s degustací vína. Zábavy je opravdu hodně, proto se vyplatí zajistit si ubytování s předstihem. Kde se ubytovat? Vinařská turistika stojí na malých podnikatelích, kteří vlastní malý vinohrad, sklípek a většinou také pronajímají dva tři pokoje. V takovém bydlení se opravdu můžete cítit jako doma. Místní lidé jsou velmi milí. Počítáte- li s vydatnou večerní degustací, nikdo nebude tak krutý, aby vám nutil snídani už v osm hodin ráno.


Kam v okolí

Dominantou obce je kostel Navštívení Panny Marie. K přírodním zajímavostem okolí patří chráněná území Nosperk a Růžený, kde můžete vidět mnoho ohrožených druhů rostlin. V nedalekých Hustopečích si prohlédněte muzeum vína - je tam expozice spojená s degustací. Pár kilometrů od Němčiček vznikla Svobodná spolková republika Kraví hora Bořetice s vlastní vládou a prezidentem. Ve Velkých Pavlovicích mají otevřené vinné sklepy od června do září. Čejkovice se pyšní tvrzí a templářskými sklepy. Chcete- li strávit příjemné odpoledne u vody, vydejte se na jih k Dolní nádrži Novomlýnské.


Náš tip

Než se vydáte na cesty za vínem, určitě si pořiďte kapesní publikaci ' Krajem vína - průvodce po vinařstvích a vinných sklepech na jižní Moravě'. Najdete v ní seznam všech vinařských zařízení i s kontakty (včetně možnosti ubytování). Také si pořiďte mapy jednotlivých oblastí: přehledně zmapované území, cyklistické i turistické trasy, vinné sklípky i tipy na výlety vám určitě budou k užitku. Nebo se podívejte na www. vinazmoravy. cz.¨


OLGA POUCHEOVÁ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína