Réva je královnou ledových vín

Nový život, 21.6.2007

Je největším výrobcem ledových vín v republice. Už šestkrát za sebou dostalo jeho víno pohár na soutěži Weinparade v rakouském Poysdorfu. Letos získalo také titul šampiona na veletrhu Vinex. Řeč je o vinařství Réva Rakvice.

'Před sedmi lety jsme vyrobili první zkušební vzorky ledových vín a rovnou jsme s nimi uspěli na Valtických vinných trzích,' popisuje začátky spolumajitel Révy Bronislav Průdek.

Pak přišly první úspěchy v Rakousku. 'Toho si velice vážíme, protože Rakušané sladká vína umí skutečně dobře,' pokračuje vinař. Rakvická Réva vyrábí především jakostní vína.'Máme asi osmdesát hektarů vinohradů, ze kterých děláme slámovky a vína vyšších tříd. Velké množství hroznů vykupujeme od pěstitelů,' snaží se přiblížit Průdek.

Ledová vína podle něj potřebují zvláštní péči.

'Začíná to výbornou kondicí vinné révy a hroznů, bez které by to nešlo. Musí se ošetřovat, záleží také na správné lokalitě. Na ledová vína hrozny přebíráme, protože je vyrábíme jen z nejzdravějších bobulí,' vypráví Průdek.

Réva ročně vyrobí asi čtyři a půl až pět tisíc litrů ledových vín, ale rok od roku se to liší. 'Loňský ročník nebyl příznivý, bylo teplo. Museli jsme sbírat v lednu, takže je to ročník dva tisíce šest, ale sběr dva tisíce sedm,' dodává.



DAGMAR FIALOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína