Hustopečští rozdali nominace do salonu

Nový život, 21.6.2007

Nominační soutěž vín v Hustopečích svedla dohromady nejen vybraná vína loňského ročníku, ale i milovníky a znalce vína.

A tak se v sále hustopečského společenského domu nejen koštovalo, ale předávaly se také ceny a nebylo jich málo.

Úspěšných uchazečů o nominaci do Národního salonu vín ve Valticích bylo celkem čtyřiadvacet a zástupcům vinařských společností uděleno čtyřiačtyřicet medailí z celkově hodnocených sto osmdesáti vzorků. Hned dva poháry pro Šampiony soutěže si do Zaječí odvezl syn majitele firmy Vinařství u kapličky Dalibor Babáček. Ocenění získala jejich Pálava 2006, výběr z hroznů a také nejlepší kolekce vín.

'Hrozny byly zpracovány šetrně, aby se zachovalo primární aroma hroznů. Je to víno krásně svěží, citrusové a zbytkový cukr se s kyselinkou pěkně snoubí. Má na to, aby bylo šampionem,' uvedl přednosti vítězné Pálavy Dalibor Babáček. Třetí pohár putoval do Brna za Oldřichem Drápalem starším, který bodoval se slámovým Rulandským šedým 2004.

Posoudit práci vinařů přijeli do Hustopečí i zájemci ze vzdálených míst republiky, jako například z Prahy, Českých Budějovic i Pardubic. Nechyběli zajímaví hosté, jako senátor Jan Hajda či ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Zatímco zástupci zúčastněných vinařství se dostavili v plném počtu, zájemců z řad veřejnosti přišlo málo. 'Svůj podíl na tom má jistě velké vedro, ve kterém se jen málokomu chce vycházet ven. Málo naplat, že nabízená vína mají díky chladicím boxům předpisovou teplotu,' posteskl si hustopečský místostarosta pro vinařství Jiří Teplý. U osvěžující teploty a vybraných chutí vína zůstali návštěvníci až do pozdních večerních hodin. K dobré pohodě jim hrála cimbálová muzika Primáš.


DAGMAR HUMPOLÍKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína