Otvírání sklepů je nejlepší reklama

Nový život, 2.8.2007

Vinařské obce lákají v létě turisty do sklepů. Každý týden se otvírá jiný.

Turisté jezdící na Břeclavsko za dobrým vínem už se mohou podívat do pořádného vinného sklípku i bez známostí či bez předchozího objednání.

Vinaři v některých obcích se mezi sebou dohodli a střídají se v otvírání sklepů týden co týden. 'Čtvrtý ročník Otevřených vinných sklepů je velkým lákadlem. Lidé se na ně chodí ptát neustále,' pochvaluje si zájem turistů Karolína Bártová z velkopavlovického Turistického informačního centra.

Sklípky jsou ve Velkých Pavlovicích otevřené už od začátku května a nezavřou se až do konce září. Na webu obce může každý najít, kam zamířit v týdnu, kdy tráví na Moravě dovolenou. Sklep nemusí složitě hledat, je označený vlaječkou s logem spolku Víno z Velkých Pavlovic. 'Organizace je téměř bez problémů. Pokud náhodou vinař zrovna někam odběhl, jsme schopni ho na mobilním telefonu zastihnout a za okamžik se už věnuje hostům,' dodala Bártová.

Podle předsedy vinařského spolku Josefa Procházky pomáhá otevírání sklepů vinařům zviditelnit se. 'Výhodné je to hlavně pro ty vinaře, kteří lahvují. Turistovi víno zachutná a zeptá se, kde si ho může v Praze koupit. Pak ho doporučí několika známým,' popisuje Procházka. Turisté se podle něj navíc do Pavlovic vrací a berou s sebou další. 'U každé akce sledujeme nárůst návštěvnosti,' libuje si vinař. Větší počet turistů prý také klade vyšší požadavky na samotné vinaře. 'Musí se neustále zlepšovat. Nabízet lidem víc a víc. Také turisté už jsou o výrobě a kvalitě vína mnohem lépe informovaní než před deseti lety,' dodává Procházka.

Už několik let zvou návštěvníky malebné vesničky do sklepů také Pavlovští. Otvírají je v letní sezónu vždy na pátek, sobotu a neděli.

Akce s názvem Léto otevřených sklepů v Pavlově je podle předsedy sdružení vinařů z Pavlova Pavla Kršky nejlepší propagací každého vinaře a vína vůbec. 'Když jsem držel službu já, návštěvnost byla velmi slušná. Navázal jsem kontakty s lidmi, kteří se ke mně budou pro víno pravidelně vracet,' vyzdvihuje přínos akce Krška.

O tom, že by po vzoru Velkopavlovických protáhli služby na celý týden, vinaři neuvažují. 'Přece jen část nás běžně pracuje a vínu se věnuje ve volném čase. Po telefonické domluvě je ale možné navštívit kterýkoli sklep v domluveném termínu,' podotkl Krška.


LENKA SMYČKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína