Mladá fronta Dnes, 2.8.2007
PRVNÍ BURČÁK
Úderem včerejší půlnoci mohli vinaři začít prodávat letošní první burčák.
Slaďoučký mok začali nabízet i ve společnosti PPS Agro Strachotín na Břeclavsku.
'Je to burčák z panenské sklizně. Takový se povede jen jednou za třicet let,' chlubí se Jan Rozek burčákem z hroznů, které se urodily v nové vinici. Nejmladší vinice strachotínské společnosti se zapíše do historie. Překonala totiž nepsaný časový rekord. 'Ještě nikdy nebyl burčák takto brzo,' potvrzuje Rozek. Dodal, že když s vinicí začínali, zjistili, že právě na tomto místě bylo kdysi na Moravě moře. Svědčí o tom i několik nálezů fosilií. 'Celou dobu jsme od nejranějších hroznů otrhávali listy, aby na ně šlo dost sluníčka,' vysvětlil Rozek (na snímku) tajemství burčáku.
(sol)
Vinařské novinky do schránky