Mok přímo z panenské sklizně

Mladá fronta Dnes, 2.8.2007

PRVNÍ BURČÁK

Úderem včerejší půlnoci mohli vinaři začít prodávat letošní první burčák.

Slaďoučký mok začali nabízet i ve společnosti PPS Agro Strachotín na Břeclavsku.

'Je to burčák z panenské sklizně. Takový se povede jen jednou za třicet let,' chlubí se Jan Rozek burčákem z hroznů, které se urodily v nové vinici. Nejmladší vinice strachotínské společnosti se zapíše do historie. Překonala totiž nepsaný časový rekord. 'Ještě nikdy nebyl burčák takto brzo,' potvrzuje Rozek. Dodal, že když s vinicí začínali, zjistili, že právě na tomto místě bylo kdysi na Moravě moře. Svědčí o tom i několik nálezů fosilií. 'Celou dobu jsme od nejranějších hroznů otrhávali listy, aby na ně šlo dost sluníčka,' vysvětlil Rozek (na snímku) tajemství burčáku.


(sol)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína