Sekty přinesly rekordní sumu charitě

Znojemské noviny, 17.8.2007

Vranov nad Dyjí/Rekordní výnos dobročinné aukce ve prospěch Sdružení Paraple přinesl sedmý ročník tradičního výlovu sektů ze dna vranovské přehrady.

Na projekty pomoci vozíčkářům letos putuje téměř čtyři sta dvaceti tisíc korun. Lechovičtí vinaři se letos vrátili na hráz, kde s letní slavností začínali. Ohlasy diváků byly smíšené.

'Sledujeme každý rok, kam se naše akce ubírá. Připadalo nám loni, že už je to spíš pořádání velkého koncertu, proto jsme se letos chtěli vrátit víc k původní myšlence, k potápění a vínu,' vysvětloval změnu jednatel Vinných sklepů Lechovice Ivan Kalaš. Výsledky a ohlasy na letošní ročník hodlá se svými kolegy brzy vyhodnotit.

Ukládání, výlov i dohled nad uloženými sekty mají na starosti znojemští potápěči.

'S vinaři spolupracujeme celých sedm let a lechovické sekty také při našich cestách do světa na různá místa ukládáme na potápěči vyhledávané lokality. Už jsme jich rozmístili několik desítek,' řekl jeden z potápěčů Arnošt Růžička. Muži v neoprenech přivezli ze světa také jednu inspiraci.

'Poblíž ostrova Elba uložili italští potápěči do moře sochu Madony. Podobnou jsme letos umístili i na dno přehrady. Na sedmi různých místech jsme také rozmístili lahve sektu, všechny zatím stále čekají na objevení rekreačními potápěči,' dodal Růžička.

Šek s výtěžkem tradiční dražby přijela převzít ředitelka Centra Paraple Alena Kábrtová. 'V posledních dvou letech výnos proti předchozím ročníkům dramaticky stoupl. Je to pro nás velký přínos. Peníze použijeme na naše projekty. V poslední době hodně rozvíjíme také kurzy pro rodiče a partnery, kteří se ocitli na vozíku a řeší problémy s tím spojené v životě rodiny a při výchově dětí,' dodala ředitelka. Zdůraznila, že členové a spolupracovníci sdružení se snaží najít i způsoby, jak sami získávat část peněz na svou činnost.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína