Vinaři: Rok 2007 bude dobrý

Mladá fronta Dnes, 4.9.2007

Pěstitelé vína si letošní rok pochvalují, hrozny dozrávají dříve a zdá se, že budou velmi kvalitní

Vzhledem k dlouhodobému teplému počasí vinaři věří, že je letos čeká výborná úroda. Hrozny dozrávají přibližně s třítýdenním předstihem a zdá se, že budou velmi kvalitní. Na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže Vinař roku 2007 na zámku v Dobřichovicích u Prahy to minulý pátek řekl Jan Balga z vítězného jihomoravského vinařství ČEBAV.

'Ještě dopoledne jsem v sadu stříkal hrozny a pohled na ně mi udělal velkou radost,' uvedl Balga s tím, že začátek sklizně úrody ve vinařské oblasti Podluží očekávají za dva týdny.

Balga připustil, že velmi teplé počasí zejména v červnu a červenci mohlo narůstajícím bobulím uškodit, ale podle jeho názoru se tak nestalo. 'Je jasné, že sluníčko není všechno, ale podle toho, co vidím, se dá očekávat pěkná úroda,' sdělil.

Dobrou úrodu si od teplého počasí slibují i další majitelé vinohradů. 'Hroznů je hodně a ještě by jim mohly prospět deště, pokud náhlým přívalem vody nepopraskají,' míní například Lubomír Lampíř, majitel vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku.

Pěstitelé předpovídají, že červená vína budou letos o něco kvalitnější než bílá. Bílá vína by sice mohla být také povedená, ale podle vinohradníků budou ,hrubší'. Může za to suché a teplé počasí, podobné, jaké panovalo i v roce 2003.

Podle odhadů vinařů bude letošní sklizeň hroznů velmi dobrá i co se týká jejího množství. Podle tajemníka Svazu vinařů ČR Martina Půčka očekávají vinaři průměrný výnos kolem šesti tun na hektar, což je hodnota nad desetiletým průměrem. Výši průměrné cukernatosti hroznů se podle něj dá v současné době jen těžko odhadovat. 'Bude se pohybovat kolem průměru posledních pěti let. Velký vliv na cukernatost má ale obsah vody v hroznech, který je letos nižší vlivem dlouhotrvajícího sucha,' řekl Půček.

V polovině devadesátých let zaujímaly vinice v Čechách zhruba 11 500 hektarů. Letos však už kolem 19 200 hektarů. Čeští vinaři totiž před vstupem do Evropské unie, která výsadbu nových vinic omezuje, s podporou státu rozšířili plochy vinic zhruba o sedm tisíc hektarů. Domácí produkce vína tak po dozrání nových vinic vzroste ze současných 570 tisíc hektolitrů ročně v průběhu několika let až na sedm set až osm set tisíc hektolitrů ročně. Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně dvanáct litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem sedmnácti litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.


(ČTK)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína