Panenské víno bude až příští rok

Krkonošský deník, 18.9.2007

V roce 2005 založil v Kuksu vinohrad. A v místě bývalého Šporkova zámku v sobotu s přáteli uspořádal první vinobraní. 'Bylo to nad očekávání příjemné a úspěšné. Aspoň tak soudím podle zájmu lidí,' řekl v rozhovoru Stanislav Rudolfský.

OTÁZKA: Kolik přišlo návštěvníků?

Odhadem kolem čtyř tisíc lidí. Je to jedna z největších návštěvností na akcích, pořádaných v Kuksu. Minimálně to v počtu lidí konkuruje Hubertským slavnostem.


OTÁZKA: Proč bylo vinobraní už letos, když první panenskou úrodu sklidíte až příští rok?

Už teď se pár hrozinek urodilo. Řekli jsme si, že to je ta správná chvíle, kdy by se tu měla tato tradice založit. Nyní se jedná o předpanenskou sklizeň. Předpokládáme, že z ní bude vyrobeno zhruba dvacet litrů vína. Všechny odrůdy smícháme dokupy, protože máme těch hrozinek poměrně málo.


OTÁZKA: Proč jste pustili víno po kaskádách?

Chtěli jsme aspoň trochu přiblížit dobu hraběte Šporka. On si mohl dovolit pustit víno po kaskádách pro své hosty a návštěvníky.


OTÁZKA: Víno, které ale po schodišti teklo, nebylo místní, že?

Ne, bylo z˙mého vinařství v Kutné Hoře. To místní víno asi nikdy po místním schodišti pouštět nebudeme, protože ho tu bude velmi málo a je poměrně vzácné.


OTÁZKA: Jaká vína v Kuksu rostou?

Asi tři tisíce keřů původní burgundské odrůdy, které sem dovezl Karel IV. Tedy rulandské bílé, rulandské šedé a rulandské modré. Máme tu také tramín bílý s názvem Brynč - vzácnou odrůdu, která už jinde ve světě není. Té je asi sedm set keřů. Sazenice jsme sehnali ve Švýcarsku.


OTÁZKA: Vinobraní jste zpestřili také přednáškami o víně ...

V sobotu jsme také prováděli poměrně zajímavou dražbu. Pan Stanislav Bohadlo dal do dražby dvě vína, která objevil, když rekonstruoval divadlo a jenž pocházejí údajně z roku 1938. Dražba byla nazvaná jako dražba nejstaršího vína,. Současně jsme dražili i nejmladší vína z kukského panství. To nejmladší víno vlastně ještě ani není vyrobené, hrozinky jsou ještě na keři.


PAVEL CAJTHAML

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína