Opavský a Hlučínský deník, 25.9.2007
S nástupem podzimu si každoročně přijdou na své i milovníci burčáku.
Většina z nich na tento lahodný mok nedá dopustit a tvrdí, že jeho pití má pozitivní vliv na lidský organismus. S receptem, podle kterého je nejlepší vypít tolik burčáku, kolik krve člověku koluje v žilách, ale odborníci nesouhlasí. 'Jde o kvalitu burčáku. Když je nepančovaný, tak obsahuje množství vitamínů skupiny B, které mají příznivý vliv například na trávení nebo na pokožku,' řekla odbornice na zdravou výživu Alžbeta Béderová z Úřadu veřejného zdravotnictví. Nedostatek 'béček' způsobuje únavu, nechutenství, někdy dokonce i zvracení. Projevem nedostatku tohoto vitamínu je podle Béderové pocit pálení očí, svědění pokožky nebo popraskané rty. Vitamíny si lidé mohou doplnit například právě pitím burčáku, ale neměli by to přehánět. Burčák, tedy zkvašená hroznová šťáva, je meziproduktem při výrobě vína. Obsah tiaminu, jednoho z vitamínů skupiny B, pozitivně působí na činnost srdce, kyselina nikotinová zabraňuje nervovým a kožním poruchám a kyselina pantotenová neboli vitamin B5 zase zažívací trakt. V současnosti se burčák vyrábí z odkaleného moštu, v němž nejsou žádné pesticidy nebo jiné nečistoty. 'Proto jsou burčáky světlejší. Nejsou tak tmavě hnědé a těžké. Správná barva by měla být svěží a lehká, světle hnědozelená až mléčná,' tvrdí Dana Miklovičová z laboratoří firmyVíno Matyšák. Díky teplému létu letos první ochutnávky burčáků začaly o několik týdnů dřív než obvykle. Podle Miklovičové je teď období burčáků z odrůd veltlínu a mülleru thurgau, které jsou chuťově plnější. Doporučení je ale podle ní jasné: při výběru se řídit hlavně barvou a vůní, nikoli nízkou cenou.
(čtk)
Vinařské novinky do schránky