Botritické víno

NOVA, 6.12.2007

Odpolední Televizní noviny

Moderátor
I když je prosinec, na jihu Moravy se dnes sklízelo víno. Ve vinicích totiž zůstaly hrozny, které jsou napadeny TZV. botritickou plísní, ta umožňuje vyrobit velmi kvalitní, ale také velmi drahé víno. Mluví se o něm jako o obdobě tokajského.


Autor
Teplota těsně nad nulou, krásné slunečné počasí, to jsou ideální podmínky pro sběr botritického vína. Na první pohled jsou to jen nevzhledné hrozby. Ty ale díky podzimním mlhám napadal ušlechtilá plíseň.


Petr Marcinčák, vinař:
Hrozny vysouší, parazituje na nich, vysává z těch bobulí vodu.

Po několika měsících, tak zůstane jen to nejlepší pro výrobu kvalitních vín, vysoký obsah cukru. Výroba botritických vín je ale hlavně sázkou do loterie.


Petr Marcinčák, vinař:
Botritická plíseň se nevyskytuje na všech lokalitách a ne v každém ročníku.


Autor
Na sklizeň tohoto vinařského pokladu se proto těší i sběrači.


Anketa - sběrači:
Krásný den, sluníčko svítí, dobře se stříhá.

Počasí nám vyšlo určitě, protože je krásné.


Autor
Výroba tohoto vína je ale velmi náročná, po vylisování musí vinný mošt zrát ještě dlouhé měsíce.


Petr Marcinčák, vinař:
Tato vína jsou určená do vrcholné gastronomie, k nějakým pikantním sýrům, případně k sladkým dezertům.


Autor
Není proto divu, že tato malá láhev stojí kolen 400 korun.


Petr Zapletal

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína