Hospodářské noviny, 16.1.2008
Jaký bude letošní ročník? Přece opět vynikající!
Sledujeme-li pozorně vyjádření vinařů a agenturní zprávy, naši producenti už neznají špatný ročník.
Od konce devadesátých let se pokaždé na přelomu roku objevují zprávy, že tuzemští vinaři - co se kvality vína týče - opět zaznamenali výjimečný rok. To je velmi zajímavé konstatování v porovnání s hlasy, které slýcháme z vinohradů pravidelně od zimy do podzimu. Podle nich to naopak vždy vypadá velice problematicky až katastroficky.
V zimě je zima a v létě horko
V průběhu zimních měsíců buď mrzlo moc, nebo vůbec, na jaře bylo příliš sucho, nebo naopak mokro, v létě pršelo, či panovala tropická vedra, a v září jakbysmet. Nic z toho vinohradům zrovna nesvědčí. Navíc příští úrodu ničí kroupy, mšice, zloději i kanci...
Potom vše, co na vinicích zbude, putuje do sklepů. A hle - stane se každoroční zázrak a opět máme nadprůměrný ročník!
Takové byly dle vinařů třeba roky 2005 a 2006, které přinesly mimořádně malou úrodu. V průměru se z hektaru v roce 2006 sklidilo jen 3,7 tuny hroznů, o rok dříve 4,6 tuny. Loni to bylo přes šest tun. Běžně velká úroda ještě automaticky neznamená vysokou kvalitu vína, ovšem agenturní zprávy opět hovoří o opaku. Špatný ročník už prostě naši vinaři neznají.¨
Neliší se však od svých evropských kolegů. Francouzi, když už je opravdu zle, maximálně přiznají, že šlo o ročník mimořádně komplikovaný, který však zvládli ve sklepích a výsledek je opět vynikající. Nezbývá tedy nic jiného než ochutnávat, porovnávat a víc než zprávám z vinohradů věřit vlastnímu úsudku. O tom, že nám chutná, ostatně svědčí i stále rostoucí spotřeba vína v České republice. V roce 1993 to bylo 12 litrů na osobu, zatímco loni už měla padnout hranice 17 litrů.
Jak to dopadne?
Je počátek roku, a tak si můžeme připomenout pranostiky a ověřit je za rok s výsledkem. Stejně jako ostatní zemědělské činnosti je i vinohradnictví neodmyslitelně spojeno s vývojem počasí. Z dlouhodobého pozorování tak vznikly nejrůznější pranostiky, které na základě zkušeností předpovídají, jak může vinařův rok dopadnout.
- Leden: Když v lednu hrom se ozve, hojnost vína je v očekávání.
- Únor: Únor bílý, vinice sílí nebo také chlap ve sklepě sílí.
- Březen: Pospěš s řezem.
- Duben: Duben mokrý, studený, sklepy, sudy vínem naplní.
- Květen: Chladno a večerní rosy hojnost vína nám dají.
- Červen: Červen-li více suchý než mokrý panuje, dobrým vínem naše sudy naplňuje.
- Červenec: Co do svatého Jakuba vína odkvete, to do svatého Havla uzraje.
- Srpen: Když o svatém Vavřinci slunce svítí, budeme dobré víno míti.
- Září: Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní.
- Říjen: Září víno vaří, říjen mačká hrozny.
- Listopad: Na svatého Martina ochutnej vína jiskrná.
- Prosinec: Jsou-li Boží hody jasné, bude víno krásné.
libor.sevcik@economia.cz
Vinařské novinky do schránky