Filmaři hrají "nevinně o víně"

Mladá fronta Dnes, 23.2.2008

Do kin míří komedie Bobule. V hlavní roli vinaři z Břeclavska a vinohrady nad Velkými Bílovicemi

Když na podzim lidé z Velkých Bílovic na Břeclavsku sledovali, jak golfista uprostřed vinohradu odpaluje míček, asi se nestačili divit. Pak ale zpoza zelených listů vinohradu vykouklo oko kamery. Filmaři tady točili 'prosluněnou' komedii Bobule.

Po půl roce se štáb do Velkých Bílovic vrátil. Tentokrát oslavovat. Film je hotový a přesně za měsíc jde do kin. V Praze jej diváci poprvé uvidí 27. března, o den později bude jeho moravská premiéra v Brně.

Děj filmu se točí kolem burčáku a vína. Vinaře na plátně představuje třeba Lubomír Lipský, Miroslav Táborský, Tomáš Matonoha nebo Václav Postránecký. Role, kterou posledně jmenovaný ztělesňuje, byla šitá přímo podle originálu. Tím je velkobílovický vinař Stanislav Mádl. U něj ve sklepě měl štáb po celou dobu natáčení 'sídlo'.

Filmaři za ním navíc chodili pro odbornou radu. 'Ani ne tak přes vinařství, jako spíš přes ptákoviny,' směje se Stanislav Mádl, který Václavu Postráneckému ochotně půjčil několik svých typických 'hlášek'.

'Konečně někdo natočil vinařský film, který opravdu odpovídá skutečnosti. Filmy jako Bouřlivé víno neměly s pravým vinařstvím mnoho společného,' míní Mádl, který si v závěrečné scéně u sebe ve sklípku zahrál i s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem.

Většina exteriérů se točila právě ve vinicích Stanislava Mádla ve Velkých Bílovicích, ale i v jeho sklepě. Mádl propůjčoval do filmu i výbavu sklepního hospodářství.

To, jak se měl štáb ve Velkých Bílovicích dobře, si ale musel také trochu odpracovat. A tak na podzim herci pomáhali ve Velkých Bílovicích při vinobraní. Odměnou jim byl sladký burčák.

Burčák ostatně hraje ve filmu jednu z hlavních rolí. Jak nebezpečnou, se ukáže ve scéně, v níž Kryštof Hádek coby hlavní hrdina popochází sklepem a přikládá ucho k jedné bečce za druhou. To, co se zevnitř ozývá, se mu nezdá. Raději bečky ucpe, aby bublající tekutina neutekla. Za pár minut jej čeká úprk před gejzírem vybuchlého burčáku.

Scéna se točila ve sklepě pod střední vinařskou školou ve Valticích. Filmaři však projeli desítky dalších míst na Břeclavsku. Bulhary, Velké Pavlovice, Pavlov a další obce.

Pro Tomáše Matonohu je role moravského vinaře doslova lahůdkou. Konečně si totiž před kamerou nemusí dávat pozor na moravský přízvuk. 'Existuje film, při kterém člověk dostane chuť na pivo - Postřižiny. Doufám, že Bobule budou mít na diváky stejný účinek s vínem,' nechal se slyšet.

Téměř každá klapka filmu se točí kolem tohoto třpytivého nápoje. Snad kromě trochu divokého života Honzy - postavy Kryštofa Hádka. Jeho příběh je inspirován falešným poslaneckým asistentem Lukášem Kohoutem. Honza utíká na Moravu před policií. A krom úkrytu tu najde i lásku.

Film Bobule nese podtitul Nevinně o víně. Jak moc nevinný film skutečně bude, se ukáže teprve po premiéře. Ale plakát s ženským klínem zasypaným bobulemi hroznů o nevinnosti tak úplně nevypovídá. Originální reklama bude už za pár dní viset před multiplexy i maloměstskými kiny.

Propaguje ho i speciální řada vín, kterou vytvořil producent filmu a majitel brněnské Vinné galerie Tomáš Vican.


***


'Existuje film, při kterém člověk dostane chuť na pivo Postřižiny. Doufám, že Bobule budou mít na diváky stejný účinek s vínem.' Tomáš Matonoha


IVANA SOLAŘÍKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína