Produkce vína bude rekordní

E15, 21.5.2008

Praha - Až o tři čtvrtiny by meziročně měla letos vzrůst výroba vína v České republice. Mezi členskými státy EU by tak šlo o mimořádný skok. EU totiž očekává pokles produkce až o desetinu. Vyplývá to z nejnovější statistiky ministerstva zemědělství.

Za očekávanou vyšší produkcí stojí podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce to, že začaly plně plodit vinice vysázené před čtyřmi lety. Právě před vstupem do EU poskytl stát českým vinařům masivní dotace. Také díky podpoře ministra- vinaře Jana Fencla. Tuzemští pěstitelé tak rozšířili plochy vinné révy o sedm tisíc hektarů. Během pěti let před vstupem Česka do unie dostali pěstitelé od státu přes miliardu korun, a to především na výsadbu a obnovu vinic.

Podle statistik ministerstva zemědělství dosáhla jen v letech 2003 a 2004 podpora vinařství prostřednictvím dotací a prostředků z Vinařského fondu téměř 550 milionů korun. Také proto se podařilo za dva roky vysadit a obnovit 3155 hektarů vinic. Po vstupu do Evropské unie již ale není možné výměru vinic rozšiřovat a podpora se tedy přesunula na jiné účely, například na takzvanou integrovanou produkci. Loni se podpora pro tento účel zvýšila z loňských 11 642 korun na hektar na 13 920 korun. V roce 2005 to přitom bylo pouze 4655 korun na hektar.

Machovec dodal, že odhady ministerstva by se při příznivém počasí měly potvrdit. 'Podle stavu na vinicích můžeme konstatovat, že to vypadá slušně. Ale predikovat sklizeň letošního roku v této době, to je trošku otázka křišťálové koule,' dodal.

Současně roste i vývoz českého vína, loni o téměř 85 procent. Ve srovnání s dovozem je ale stále mizivý. 'Je vidět, že i o naše vína je v zahraničí zájem. Musíme ale přiznat, že se jedná spíše o doplnění sortimentu,' uvedl Machovec. Podle Martina Půčka ze Svazu vinařů ČR tuzemští pěstitelé vyvážejí jen ta nejkvalitnější vína. 'S levným vínem nemáme šanci v té obrovské konkurenci uspět,' poznamenal Půček. Růst vývozu by podle něj měl pokračovat i v letošní sezoně.

Průměrná spotřeba v ČR činí 17,2 litru na osobu ročně.


Jiří Fencl, čtk

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína