Víno v sobě skrývá látku podobnou elixíru mládí

Havlíčskobrodský deník, 5.6.2008

Wisconsin/ Červené víno obsahuje látku, která prodlužuje život. Chemikálie resveratrol totiž prospívá srdci a předchází jeho stárnutí.

Vědci z univerzity ve Wisconsinu zjistili, že resveratrol obsažený ve vínu brzdí změny spojené se stárnutím ve funkcích srdečních genů. Své zjištění zveřejnili v časopise PLOS One.

Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů a také se vyskytuje v nejrůznějších rostlinách, které ho produkují jako protilátku, brání-li se proti nějakému narušení své kondice.

Holdováním pití vína si však nejspíš nikdo moc nepomůže, náležitý účinek bude mít až extrakt vyrobený z vína, hroznů nebo granátových jablek.

Přesto se vědci domnívají, že se jim podařilo vysvětlit tzv. francouzský paradox. Tak označil téměř před dvěma sty lety irský lékař Samuel Black skutečnost, že Francouzi trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod, navzdory jídelníčku bohatému na nasycené tuky.

Vědci pozorovali na myších středního věku, jaký má resveratrol vliv na geny v jejich srdcích.

Ukázalo se, že myši, kterým byl podáván resveratrol, podléhají podstatně méně změnám, než myši bez něj. Také zaznamenali mnohé podobnosti v chování genů u myší s resveratrolem a u myší na nízkokalorické dietě, což naznačuje, že chemikálie má obdobný účinek. Vědci ale tvrdí že samotné víno valné konzervační efekty nemá. Játra rychle molekuly resveratrolu odstraňují z oběhu, musí se tedy vyvinout lék, který by tímto nedostatkem netrpěl.

'K dosáhnutí účinků by bylo třeba vypít sudy vína, a to nedoporučujeme,' řekla Louise Conellyová z Imperial College v Londýně.


(jim)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína