Špičkují se, kdo má lepší víno

Nový život, 12.6.2008

Hustopeče/Dva břehy říčky Štinkavky rozdělují dvě sklepní uličky, Turhandle a Pod Krajcákem. Vinaře z obou stran spojuje nejen láska k vínu, ale i vytříbená recese.

'Zdravíme bývalé kamarády,' nechali se slyšet na uvítanou vinaři, kteří přišli na letní výstavu vín pořádanou kolegy zpod Křížového kopce. Oděni byli v typických kloboucích a v zástěrách s nápisem, Turhandle jsou lepší. Vítal je transparent pro méně úspěšné vinaře a rivalové s černými páskami na rukávech neváhali držet minutu ticha jako projev soucitu se svými protějšky. Tentokrát měli navrch, všechny tři ceny vinné kvasinky, které byly v letošním roce uděleny, posbírali právě vinaři z kolonie Pod Krajcákem.

Vzájemné hecování kamarádů ze dvou konců Hustopečí je rok od roku promyšlenější a každý úder sklízí odvetu. 'Před pár lety nás napadlo trošičku podrýpnout kluky a uspořádali jsme první samostatnou výstavu, na kterou jsme je pozvali. Dělají dobrá vína, ale jsou to mladí, nezkušení vinaři a potřebují poradit,' usmíval se jeden z hlavních iniciátorů recese, Rudolf Poslušný z Turhandlí.

Odveta na sebe nenechala dlouho čekat a na oplátku jim protivníci darovali v loňském roce, speciální odlivku, údajně na špatná vína. 'Odlivka se nám rozpadla, protože byla nevyužitá, a tak jsme ji zpopelnili, tady vám neseme důkaz a vracíme dar,' předal Rudolf Poslušný na sobotní výstavě před zraky návštěvníků urničku s popelem svým rivalům.

Vzájemné špičkování je velmi živé a provází ho další nápady i průpovídky mezi koštováním vína, avšak nikdy nesklouzlo do vážnějších extrémů. 'Jsme vlastně všichni kamarádi a vzájemné hecování nás nutí na sobě stále více pracovat a dělat ta nejlepší vína,' uvádí na pravou míru Jiří Kunc zpod Krajcáku. Už teď se Turhandle připravují na odvetnou výstavu doma. 'Uděláme ji v zimě, aby vás to nebolelo až se budete od nás kutálet,' zlobí kolegy Ivan Kuchař.

Dohoda o smíření je ale na cestě. 'Chceme uspořádat akci, společné rozptýlení popela do Štinkavky, na důkaz kamarádství. Říčka nás sice rozděluje, coby pomyslná hranice ale i spojuje, vinařstvím,' nechali se společně slyšet představitelé obou stran - Poslušný a Kunc.


DAGMAR HUMPOLÍKOVÁ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína