Sommeliéři sekali hrdla. Padl i rekord

Hodonínský deník, 16.6.2008

Místo vinného sklepa se poprvé degoržovalo na pódiu. Degoržáž předvedli rakouští výrobci vín. Takový sekt pijí jen opravdoví znalci

Prušánky/Setnout hrdlo láhve sektu, v tom je Libor Nazarčuk jednička. Na čtvrtém ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které se uskutečnilo v Prušánkách, se mu podařil dokonce rekord. Zapíše se do české Guinessovy knihy rekordů.

Na nejvýznamnější sommeliérskou soutěž na Moravě dorazilo letos do vinných sklepů Nechory dvanáct sommeliérů, kteří jsou špičkoví odborníci na sabráž neboli stínání hrdla sektu šavlí, mečem či jiným sečným nástrojem. Traduje se, že tímto způsobem otvírali láhve ruští carští důstojníci či Napoleonovi kavaleristé při oslavě vítězství. Mezi soutěžícími byly i dvě ženy.

'Soutěžilo se tradičně v servírování sektu, pro které existují striktní pravidla mezinárodní asociace sommeliérů, a v sekání. U toho se posuzuje prezentace láhve, elegance u seknutí i bezpečnost,' popsal Libor Nazarčuk, jenž akci organizoval a také moderoval.

Sommeliéři se pokoušeli překonat rekord z minulého roku, kdy během minuty otevřelo láhev seknutím sedmadvacet lidí. 'Letos se rekord podařilo pouze vyrovnat. Do české knihy rekordů se však zapíše Libor Nazarčuk, jenž usekl osmi láhvím hrdla za sedmadvacet vteřin, a to srpem, popelníkem, podkovou, svícnem, šavlí, kastrůlkem, montážním klíčem a podšálkem,' vyjmenoval Michal Jurečka z dohlížející Agentury Dobrý den. Hosté sklepa U Jeňoura mohli ochutnat na osmdesát sektů z celého světa. Program zpestřilo i překvapení. Z Rakouska přijeli výrobci sektů, kteří předvedli degoržování.

'Používá se ve chvíli, kdy chce někdo ochutnat čisté šampaňské, které není upravené expedičním likérem, tedy cukrem. Takový šampus pijí jen opravdoví znalci přímo ve sklepě,' osvětlil rytíř degoržování Zlatko Míčka, jenž k tomu získal certifikát ve francouzském Champagne. Degoržovaný sekt ručně zbavený kvasinek tak mohli milovníci 'bublinek' poprvé ochutnat jinde než ve sklepě.

Do semifinále mistrovství nakonec postoupilo pět sommeliérů. 'Předvedli vyrovnané výkony,' zhodnotil předseda poroty Ivo Dvořák, který je rád, že sommeliérů přibývá a je mezi nimi i více žen. 'Dnes jsme dokonce předávali stříbrný odznak asociace sommeliérů Aleně Míčkové, která je nyní jednou ze čtyř žen v republice s takovým oceněním. Zlatý odznak má u nás zatím jen jedna sommeliérka,' řekl. Alena Míčková nakonec v soutěži také zvítězila. Z mužů byl nejlepší Milan Krejčí z Prahy, který při sekání objímal dívku.

'Příští rok bude pátý ročník soutěže, proto se pokusíme o rekordy v násobku pěti. Já zkusím seknout desetkrát různými nástroji a na skupinové sekání nastoupíme ve třiceti lidech,' doplnil Nazarčuk.


JANA RYBOVÁ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína